2024. április 29. - Péter

Jön a tavasz, kivirulnak a vállalatok?

Mintha a tavasz közeledtével nemcsak a hosszabb nappalok, de a hazai vállalatok válság okán elveszettnek hitt reménye is kezdene visszatérni. Legalábbis erről tanúskodik az Ecostat legfrissebb jelentése.
2010. február 4. csütörtök 15:55 - Nagy András
Az üzleti várakozások javultak januárban – állapítja meg az Ecostat (Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet) friss felmérése. A nagyvállalati TOP-100 konjunktúra-index értéke egy hónap alatt több mint 3 százalékponttal 71,8 százalékra, a kis- és középvállalati indexé 7 százalékponttal 67,8 százalékra emelkedett. Decemberben még csökkentek a bizalmi mutatók.

A kutatóintézet idén a gazdaság stagnálására számít. A termelő és szolgáltató szektor kibocsátása a gyatra 2009-es bázisévhez viszonyítva is alig változik majd, a gazdaság mérsékelt élénkülése csak az év vége felé várható, amikorra Magyarország fontosabb kereskedelmi partnerei gazdasági növekedése már érzékelhető és tartós lesz - fogalmaznak.

Dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára sem látja különösebben rózsásnak a helyzetet. Mint mondja, a kormány által legutóbb Brüsszelbe küldött makrogazdasági adatok sem erről tanúskodnak. A hazai kkv szektor várakozásait a VOSZ-nál „egészségesen szkeptikusnak” találják, hozzátéve, hogy van ok ugyan a szkepticizmusra, de kétségbeesést azért már nem tapasztalni.

Nyártól jó lehet, csak meg kell érni…

Arra a felvetésünkre, hogy a kormány, illetve a kormányhoz közeli elemzők általában két részre osztják 2010-et, s az elsőre még stagnálást vagy enyhe visszaesést, míg a másodikra már egyértelmű és erősödő növekedést prognosztizálnak, Dávid némi humorral azt mondja: már amennyiben a vállalkozások túlélik az első félévet…

Köze lehet-e a vállalatok óvatos reménykedéséhez a januártól életbe léptetett adó- és járulékcsökkentésnek? – kérdeztük Dávidot, aki azt felelte, a Bajnai-kormány tehermentesítő csomagjának irányával egyetértenek, azonban az adóügyi intézkedések nem egy negatívumot tartalmaznak. Példaként a béren kívüli juttatások megadóztatását, illetve a társasági- és különadó egy százalékos csökkentésével párhuzamos adókedvezmény-eltörlést említi.

A pénzügyi elemző szakma általában úgy véli, a lassan, de biztosan élénkülő exportpiacok előbb utóbb meghúzzák a jórészt rájuk épülő magyar gazdaságot is. Vannak azonban páran - például Csaba László, az ismert közgazdász -, akik azt mondják, hiba lenne egy az egyben a nemzetközi mozgásoktól várni a magyar élénkülést.

Nos, ebben a kérdésben a VOSZ inkább a Csaba László féle véleményt osztja, pontosabban Dávid azt mondja, mindkét meglátás tartalmaz egy féligazságot. Tény, hogy Magyarország nyitott gazdaságként erősen függ a külső piacaitól, és az is igaz, hogy 250 ezer ember boldogulása múlik a nemzetközi üzleti világ hangulatán, ami szintén nem elhanyagolható – mondja.

Ugyanakkor Csabának abban feltétlen igaza van, hogy csupán a külpiacainkra hagyatkozni életveszély – teszi hozzá, mert pusztán az export nem fogja kihúzni az országot a csávából, ahhoz belső élénkülésre is szükség lesz.

Ami pedig - hogy a végére azért csak körbeérjen a történet - elsősorban a magyar emberek pénztárcájának függvénye…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását