2024. május 16. - Mózes, Botond

Bajnai a fáraók földjén

Elsősorban energetikai kérdésekről tárgyal Bajnai Gordon miniszterelnök a hétfőn kezdődő kétnapos hivatalos egyiptomi látogatása során - közölte a kormányszóvivő szerdán.
2010. február 3. szerda 16:53 - HírExtra
Szollár Domokos a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar kormányfő találkozik Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, valamint Ahmed Nazif kormányfővel.
Emlékeztetett arra, hogy Mubarak elnök tavaly októberi magyarországi látogatásán már szó volt Egyiptom esetleges részvételéről a Nabucco-projektben. Emellett szóba került az is, hogy ha megépül a horvátországi Krk-szigetén a cseppfolyós földgáz-terminál, Magyarország esetleg az észak-afrikai országtól is vásárolhatna folyékony halmazállapotú gázt.

A kormányszóvivő kitért arra, a találkozókon áttekintik a fontosabb regionális és nemzetközi kérdéseket is, többek között a közel-keleti helyzetet, valamint téma lesz a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok dinamizálása, illetve a befektetések ösztönzésének lehetősége is.

Felidézte hogy, az egyiptomi elnök tavalyi látogatásakor tartották a Magyar-Egyiptomi Üzleti Tanács első ülését, ahol konkrét projektekről is egyeztetettek.
Ennek eredményeként Bajnai Gordon jövő kedden leteszi egy hatvan százalékban magyar gyár alapkövét Egyiptomban, amely egyszer használatos egészségügyi eszközöket gyárt majd.

Hozzátette: szintén magyar cég nyerte el Dél-Egyiptomban két ókori templom a talajvíz-mentesítését.
Szollár Domokos tájékoztatása szerint jövő hétfőn Kairóban megtartják a második Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumot, amelynek ülését Bajnai Gordon illetve Ahmed Nazif közösen nyitják meg.

Bajnai Gordon találkozik az Arab Liga főtitkárával, Amr Múszával is.
A miniszterelnököt elkíséri Egyiptomba Gráf József, az agrártárca vezetője, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, valamint Hónig Péter a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca irányítója. A delegáció tagja lesz Bayer Mihály Nabucco nagykövet és Kóka János, az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke is.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását