2024. május 16. - Mózes, Botond

Padlón a feldolgozószektor?

Csaknem hat éve nem tapasztalt aktivitást mutat a világgazdaság feldolgozóipari szektora - ez derül ki az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport által összeállított legutóbbi globális gyáripari beszerzőmenedzser-index (PMI) adataiból.
2010. február 3. szerda 11:40 - HírExtra
A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak teljesítményadataiból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét. Januárról kiadott legújabb összesítésében a ház azt írta: az általa kiszámított globális mutató a múlt hónapban 1,5 ponttal 56,1-re - 2004 júliusa óta nem mért szintre - emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy már igen élénk ütemben növekszik a globális feldolgozóipari termelés, a PMI-mutatók ugyanis 50-es érték felett a vizsgált szektorok teljesítményének erősödését jelzik.

A cég a januári PMI-elemzésben azt írta: az elmúlt fél évben rekordütemben, éves szintre számolva 10 százalék körüli mértékben ugrott meg a világgazdaság feldolgozószektorának teljesítménye. A ház becslése szerint ez éves szintre számolva 2 százalékpontot adott hozzá a világgazdaság egészének növekedési üteméhez.

A JP Morgan szerint a mostani, robbanásszerű feldolgozóipari bővülés előzményeként - 2008 végén, 2009 elején - a gyártók mélyen az értékesítés alá csökkentették a termelést. Ahogy az értékesítés élénkülni kezdett, a vállalatok rájöttek, hogy a raktárkészletek csökkentési üteme eltúlzott mértékűvé vált, így a folyamat visszafordult: a vállalatok növelték megrendeléseiket, amire válaszul a gyártók növelték a kibocsátást.

A ház kiemeli, hogy az átfogó januári beszerzőmenedzser-indexen belül, két éve első ízben 50 pont fölé - 50,4-re - emelkedett a foglalkoztatási részmutató, ami azt jelzi, hogy világszinten stabilizálódott a foglalkoztatás a feldolgozószektorban.

Az új megrendelések és a kibocsátás részindexe egyaránt a 60-as szint környékén jár - 59,5, illetve 60,2 -, ami a cég elemzése szerint arra utal, hogy a globális feldolgozószektor teljesítménynövekedése 2010 első felében is robusztus lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását