2024. május 3. - Tímea, Irma

Ők juthatnak be egy más parlamentbe - Schiffer András a listavezető

A kétnapos rendezvény végére a Lehet Más a Politika kongresszusa megvitatta és elfogadta a párt országos listáját. Ismert politikusok és eddig ismeretlen arcok egyaránt szerepelnek az első harmincban.
2010. január 31. vasárnap 17:09 - Pásztor Balázs
Az első nap

Az LMP kétnapos kongresszust hívott össze, amelynek legfőbb pontja a párt országos listájának elfogadása volt. Bár az első nap a sajtó fülei elől elzárva ülésezett, de a HírExtra forrásai segítségével több információt is megtudott az ülésről. Hivatalosan is elfogadtak egy, már többször felhozott választási etikai kódexet, amelyen más pártok valószínűsíthetően nem, de az LMP a tervek szerint maradéktalanul be fog tartani (erről bővebben itt olvashat). Megszületett egy összeférhetetlenségi szabályzat is, amelynek a legfontosabb pontja, hogy elítélt és volt ügynök - III/3-as - nem lehet jelölt.

A kongresszus döntése alapján pedig a jelölteknek egy nyilatkozatot is kell tenniük, amelyben kijelentik, hogy ha kilépnek - vagy ha kirúgják őket - a pártból, akkor visszaadják mandátumukat, hogy a személyi kérdéseket illetően egyeztetnek a választmánnyal, és hogy nemcsak most nem voltak ügynökök, de jelenleg sem azok - bár eme legutolsó állítás szükségességét sokan megkérdőjelezték.

A kongresszus megszavazta egyben az országos jelöltlista első harminc helyezettjét, majd személyenként az első 15 helyet is, elutasítás nélkül. (5,5 százalék megszerzése esetén a pártnak 11 delegáltja lenne az országgyűlésbe - ebből 8-an az országos listáról jutnának be - 8 százalékos siker esetén pedig körülbelül 15). Nem szerepel a listán a pártba be nem lépett, népszerű reklámarc (például MDF: Bokros Lajos, Jobbik: Morvai Krisztina), így a lista ténylegesen a pártot képviseli. Ellenben szerepel természetesen a párt két vezéregyénisége és szóvivője - Schiffer András, és Jávor Benedek - a vidéket képviselő Ivády Gábor, az EP-listavezető Szabó Tímea, és a párt gazdasági szakembere, Scheiring Gábor.

Második nap - a program


Az országos lista első 30 neve (sorrendben)
Schiffer András, Jávor Benedek, Szabó Rebeka, Mile Lajos. Ivády Gábor, Szabó Tímea, Szilágyi Péter, Scheiring Gábor, Ertsey Katalin, Vágó Gábor, Szilágyi László, Kaufer Világ, Szombati Kristóf, Hegedűs Gyula, Hajdu Marcsi, Pető Ernő, Margóczi Katalin, Nagy Tamás, Prix Gábor, Bari Judit, Borbély Tamás, Ikotity István, Bajomi Iván, Csapó Balázs, Gergácz Ildikó, Kutas Viktor, Mező János, Gál Anita. (Megjegyzés: a lista minden harmadik nevének nőnek kell lennie).
Jávor Benedek a párt céljairól - fenntarthatóság, igazságosság, részvétel - és ezen célok a kampányban való felhasználásáról beszélt. Elmondása szerint az ország sorsát az fogja meghatározni, hogy Magyarország úrrá tud-e lenni a jelenlegi társadalmi válságon - vagyis képesek-e meggyőzni az embereket arról, hogy a politika nem a kiváltságos kevesek játékszere, hanem egy olyan országirányítási forma, amelybe mindenkinek van beleszólása.

Szót ejtett a párt elképzelt programjáról is, amely a hármas szám bűvkörére épül: a párt célhármasából három-három fejezet nyílik, amelyekből egyenként három út vezet a vizionált megoldáshoz.
A fenntarthatóság alá a foglalkoztatást, az életminőséget, valamint a vidék és a mezőgazdaság helyzetét sorolja. Az alacsony foglakoztatási-ráta problémáját adóátrendezéssel (élőmunkát terhelő adók csökkentése, az erőforrás használathoz és a környezetszennyezéshez kapcsolódó adók növelése), megújuló energiaforrások felkarolásával, valamint a párt által támogatott Green New Dealben is szereplő ökológia beruházásokkal orvosolná.

Az életminőség javítását megreformált hulladékgazdálkodással, jó minőségű élelmiszerekkel, valamint a levegő és a víz tisztántartásával érné el - utóbbiért márt tett is a párt, ugyanis parlament által megszavazott bányászati cianid-törvény kidolgozása az LMP nevéhez köthető. A vidék és mezőgazdaság helyzetének a rendezését pedig a minőségi közszolgáltatásra, valamint a helyi gazdaságokra és piacra fókuszáló programra bíznák - de felkészítenék a társadalmat az EU-csatlakozáskor kiharcolt, 2011-ben lejáró földmoratórium utáni helyzetre is.

Az igazságosság alá az esély mindenkinek programpont tartozik, ami a közös érdekekre, a színvak esélyteremtésre és a roma integrációra bomlik szét. Az utóbbit roma középosztály létrehozásával, interkulturális kapcsolatokkal, és kellő médiareprezentációval képzelik el. Azonban nem választanák szét a roma és nem roma lakosságot mélyszegénységben elő emberek helyzetének kezelésével, amivel a színvak esélyteremtés foglalkozik. Eme folyamat sarokkövének ők is az oktatást, a munkahelyteremtést - valamint az ebbe való integrálást - és a szociális rendszer átalakítást tartják (a szociális kártya ötletét elvetik, de azt elképzelhetőnek tartják, hogy a segélyek kifizetésének egy részét iskolai végzettséghez társítják).

A közös érdekekbe tartozik, hogy a segélyezettek és nyugdíjasok egyre növekvő száma ne terhelje le az egyre csökkenő számú foglalkozottat és az államháztartást, így ezen költségelosztást megreformálnák. Szintén ide tartozik a nyugalom és a biztonság helyreállítása, valamint ama cél létrehozása, hogy a legleszakadottabbaknak is legyen esélyük a társadalomba való visszatérésre.

A részvétel alatt a párt előprogramja a részvételi demokrácia építőköveinek megerősítését, visszaállítását érti: ezek a korrupció visszaszorítása, az átláthatóság megteremtése, és a politikai részvétel megnagyobbítása. Az anti-korrupció zászlója alatt mindenképpen rendeznék a párt- és kampányfinanszírozást, az összeférhetetlenséget szigorúbban szabályoznák, és kiterjesztenék a társadalmi ellenőrzés eddig kevéssé használt folyamatát. Az átláthatóság címszavával véget vetnének az eddigi titkosítási mániának, szigorúbb szankciókat vezetnének be a politikai visszaélések büntetésére, és köteleznének mindenkit az aktív információszabadság betartatására. A részvételt pedig helyi népszavazásokkal, közösségi tervezéssel, és különböző jogalkotási folyamatok megváltoztatásával növelnék.

Második nap - kampány, jelöltek

Karácsonyi Gergely, az LMP kampányfőnöke elmondja, hogy a pártnak nem az öt százalékos küszöb a legnagyobb gond, hanem a jelöltállítás: „Ha rajta vagyunk a szavazólapon, akkor az öt százalék biztosan meglesz.” Mégsem most fogják elkölteni a legtöbbet a kampányra, csupán egy vizuális kampány indul február elején, „amely egy életérzést fog közvetíteni”. Ráadásul a tervezett óriásplakáton nem is a listavezető fog szerepelni a legnagyobb képpel - ami Karácsonyi szerint azt mutatja, hogy az LMP nem arctalan, hanem egy sokarcú párt.

A cédulák összegyűjtése után indul majd csak egy olyan kampány, amely bemutatja, hogy konkrétan milyen Magyarországot szeretne az LMP - ekkorra debütál a párt választási programja is. Karácsonyi viccesen azt is megjegyezte, hogy az EP választások alatt jelen lévő LMP-ismertségi adatok, valamint a megszerzett szavazatok aránya alapján a párt megnyerné a választásokat, ha mindenki számára ismert lenne - de ő már a 8 százalékkal is elégedett lesz.

Schiffer András a párt szóvivője elmondja, hogy itt nem egyének, hanem egy csapat fog indulni, amit ő és Jávor Benedek fog vezetni, és adott esetben a köztársasági elnök fogja eldönteni, hogy ki kettőjük közül ki legyen a miniszterelnök. Elmondása alapján már kétszer felrúgták a magyar politika játszóköveit (EP választások alkalmával, amikor felkerültek a politikai térképre, és most, hogy lesz 176 egyéni jelöltjük), és ezt még háromszor szeretnék megismételni. Először amikor április 11-én bekerülnek a Parlamentbe, másodszor amikor bent ülve megmutatják, hogy lehet más a politika, harmadszor pedig 2014-ben, amikor felülkerekednek a mostani pártokon.

Nosztalgiával visszaemlékezve azt is megosztja a hallgatósággal, hogy 13-ad magával azért csináltak pártok, mert szeretnének egy élhető Magyarországot létrehozni. „A kisebbik rossz politikája megalázó. Ne egy demokratikus kartell irányítsa Magyarországot - létezik demokratikus alternatíva! Lehetséges egy hosszú távú, zöld politika. Ez a politika nincs tekintettel a jövőre - ezért kínáljuk a zöld fordulatot és az anti-korrupciós 12 pontot” - kiálltja ki. Ígérete szerint az állampolgárok visszakapják a jogukat a közügyek intézkedésére. Legfőbb céljuk, hogy megváltoztassák a közfelfogást: a politika ne a cinizmusról és apátiáról szóljon, hanem a reményről és a jövőről. Azt is megjegyzi, megeshet, hogy majd csak velük lehet képes a jövőbeli kormány kétharmados törvényeket elfogadni, és eme felelősséget a lehető legnagyobb megfontolással fogják kezelni.

Schiffer újságírói kérdésre azt is megjegyzi, hogy a tipikus LMP-s egyéni jelölt az átlagosnál fiatalabb, és kilencven százalékban nem volt még egyik párt tagja sem - akik pedig voltak is, azok között egyetlen volt SZDSZ-tag sincs (rácáfolva arra az állításra, hogy az LMP az SZDSZ utódpártja).

A végleges listát a második napon, újságírók hada mellett szavazták meg, egy ellenszavazattal, négy tartózkodással és elsöprő többséggel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. január 31. 19:26
Az Szdsz tagokról, meg annyit, hogy igenis ugyanaz az érdekkör van a háttérben, mint az Szdsznél, de csak a háttérben, nem hülyék, hogy a leszerepelt "közellenség" arcokat előtérbe nyomják.
Füsti
2010. január 31. 19:22
"Az igazságosság alá az esély mindenkinek programpont tartozik, ami a közös érdekekre, a színvak esélyteremtésre és a roma integrációra bomlik szét. "
Ezzel, csak az a baj, hogy ebben az országban nem a cigányok, hanem az valódi ősi népi kultúrát képviselő magyarok vannak elnyomva kirekesztve, minden más idegennel és a cigánysággal szemben.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását