2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napján, pénteken a főváros számos helyszínén rendeznek különböző programokat, koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, színházi előadásokat, tárlatvezetéseket arra emlékezve, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt.
2010. január 20. szerda 16:15 - HírExtra
Az események sora már az évfordulót megelőző napon, csütörtökön megkezdődik. Ekkor adja át a Magyar Kultúra Követe címet újabb hat magyar és külföldi művésznek Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtártermében. A miniszter által 2007-ben alapított elismerést, amelyet azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományoznak, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön, eddig tizenkilencen kapták meg.

A magyar kultúra napjának előestéjén nyílik meg a Balassi Intézetben a magyar fotográfia nagy alakja, az MTI egykori munkatársa, Vadas Ernő életművét bemutató 110 év 110 kép című kiállítás.

Az Országos Széchényi Könyvtárban a "Látjátok feleim…" - Magyar nyelvemlékek a kezdetektől a 16. század elejéig című kiállításhoz kapcsolódva január 21-én nyílt napot rendeznek tudományos üléssel, könyv- és cd-bemutatóval, s az érdeklődők megismerkedhetnek az OSZK Nyelvemlék-honlapjával is. A rendezvény keretében a kiállítás egész nap ingyenesen látogatható, a beiratkozási díjból pedig 50 százalék engedményt biztosítanak.

Az OSZK ad helyet másnap - a magyar kultúra napján - az Öreg-szem, friss látás című kiállításnak is, amelyen a Magyar Fotóművészek Szövetségének Senior Alkotócsoportja mutatkozik be február 25-ig.

Az évfordulón Hiller István oktatási és kulturális miniszter állami
elismeréseket és díjakat ad át a Szépművészeti Múzeumban.

A Bárka Színházban Cseh Tamásra emlékeznek, aki pénteken ünnepelné 67. születésnapját. A magyar kultúra napjára eső évfordulón kiállítás nyílik a tavaly augusztusban elhunyt Kossuth-díjas előadóművész festményeiből, rajzaiból, a Vívótermet Cseh Tamás-teremmé keresztelik át és emléke előtt esttel tisztelegnek számos neves színész, zenész részvételével.

A magyar kultúra napján, pénteken a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban adják át civil szervezetek az egyetemes és a magyar kultúra lovagja címeket. Az Uránia moziban ingyenes vetítésekkel is várják péntek délutántól másnap reggelig a közönséget. A műfajilag sokszínű kínálatban összesen 23 magyar film szerepel, köztük a Puskás Hungary, az Utolsó jelentés Annáról, a Made in Hungária, a Poligamy, az Utolsó idők, a Prima primavera, A legbátrabb város, a Rózsaszín sajt, A szíven szúrt ország, a Nem vagyok a barátod és a Szuperbojz. Bár az előadások ingyenesen látogathatók, belépőt kell váltani a pénztárakban.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Kapcsolatok címmel az ötvenéves Balázs Béla Stúdió képzőművészeti-zenei filmjeiből rendez vetítéssorozatot a Magyar Tudományos Akadémia
székházának Felolvasótermében. Az aulában pedig Zeneművészportrék címmel Fejér Gábor - Leonard Bernsteint, Doráti Antalt, Ferencsik Jánost, Fischer Annie-t, Kocsis Zoltánt, Lehotka Gábort, Szvjatoszlav Richtert, Schiff Andrást, Végh Sándort ábrázoló - fotóiból nyílik kiállítás.

A Duna Televízió a magyar kultúra napján indítja útjára új sorozatát, amely a magyar művészeti élet egykor tiltott zónájába kalauzolja a nézőket. Az Indexre téve stúdióbeszélgetések, filmbejátszások segítségével idézi fel az annak idején betiltott műalkotások és alkotóik sorsát, arra is keresve a választ, hogy ki lehet-e törölni a kulturális emlékezetből bizonyos darabokat. A sorozat önálló részt szentel majd a betiltott folyóiratoknak, a színháznak, drámairodalomnak - határon innen és túl. Az első adás vendége lesz Szörényi László irodalomtörténész, Bródy János zeneszerző-szövegíró, Szakolczai Lajos irodalomtörténész és Szabó G. Zoltán irodalomtörténész.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az Ignácz Rózsa centenáriumi kiállításon rendhagyó tárlatvezetésre várja a látogatókat. Az erdélyi születésű író, színész, újságíró, meseíró és műfordító születésének századik, halálának harmincadik évfordulójára tavaly nyílt tárlathoz kapcsolódva bemutatják a Pro Print Kiadó gondozásában megjelent Ignácz Rózsa Emlékkönyvet is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar kultúra napját a Kazinczy-kiállítás katalógusának bemutatójával és Borbély Szilárd Dea Debrecen - Kazinczy és Csokonai című darabjának előadásával ünnepli. A debreceni Csokonai Színház produkciója bepillantást enged a két klasszikus szerző életébe.

Az Alföld Művészeti Egyesület és az Irodalmi Műhely Csongrád az Országgyűlési Biztos Hivatalának Dísztermében hirdeti ki a Szárnypróbálgatók2010 nemzetközi pályakezdő költői pályázat eredményeit és adja át díjait.

A Marczibányi Téri Művelődési Központban Kiss Anna meséből, archaikus népdalból, balladákból, elfelejtett rítusokból táplálkozó versei szólalnak meg Gryllus Vilmos megzenésítésében, Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Szokolay Dongó Balázs és Gryllus Dorka előadásában.

A Polgárok Házában Benedek Elek, a híres mesemondó, lapszerkesztő, közéleti személyiség előtt tisztelegnek verses esttel születése - tavaly ünnepelt - 150. évfordulója alkalmából.

A Térszínházban Hervay Gizella erdélyi költő, író, műfordító emlékének szentel estet Szamosvári Gyöngyvér és Zanotta Veronika Levél a föld alól címmel. Ünnepi köszöntőt mond Grandpierre Attila.

Az Aquincumi Múzeumban a magyar kultúra napján mutatják be R. Facsády Annamária Aquincumi ékszerek című kötetét, s a szerző előadást is tart a római ékszerekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását