2024. május 13. - Szervác, Imola

MSZP: nyugdíjkatasztrófához vezetne a svéd modell

Az MSZP továbbra is úgy gondolja, hogy nyugdíjkatasztrófához vezetne a Fidesz által javasolt svéd nyugdíjmodell; a kormánypárt sajnálja, hogy az MDF is jó kezdeményeznek tartja a modell bevezetését.
2010. január 12. kedd 16:35 - HírExtra
Budai Bernadett, az MSZP szóvivője arra reagált, hogy a fideszes Iván László kedden azt mondta: szóba sem került, hogy a Fidesz 70 éves korra akarná kitolni a nyugdíjkorhatárt, ahogyan az sem, hogy a svéd vagy bármilyen más nyugdíjmodellt vezetnének be. Közölte: a Fidesz mindenképpen garantálja, hogy megvédi az emberek nyugdíját, állami kézben tartja a nyugdíjalapot, és megőrzi a nyugdíjak értékét, reálértékét.

A szocialista politikus az MTI-hez eljutatott közleményében megerősítette pártja álláspontját, a svéd, vagyis a virtuális tőkésítési modell nyugdíjkatasztrófát okozna Magyarországon: a nyugdíjkorhatár akár 70 évre is emelkedhetne, míg a nyugdíjak értéke 15-20 százalékkal csökkenne, ráadásul nemcsak az új belépők, hanem akár a mai nyugdíjasok esetében is.
Budai Bernadett közölte: a Fidesz és az MDF olyan államot képzel el, amely felmondja a nyugdíjasokkal vállalt szolidaritást és a nyugellátások finanszírozásához egyetlen forintot sem tesz hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy egy napilap körkérdésére válaszolva Pusztai Erzsébet, az MDF politikusa kifejtette: pártja szerint a svéd modell jó kezdeményezés és megvalósítható.
Az MSZP szóvivője hangsúlyozta: a szocialisták mindent elkövetnek a ma és a holnap nyugdíjasainak védelmében, és megakadályozzák, hogy akár a Fidesz, akár "nyugdíjügyi szövetségese", az MDF bevezesse Magyarországon a svéd modellt.

A svéd, vagyis a virtuális tőkésítési nyugdíjmodell bevezetéséről a Figyelő múlt csütörtöki számában beszélt Varga Mihály, aki másnap cáfolta, hogy ez lenne a Fidesz terve. A modell szerint a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék; a nyugdíj összegét a nyugdíjba vonuláskor az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását