2024. május 13. - Szervác, Imola

Az első negyedévben 651,3 milliárd forintos hiány várható

Az idei GDP arányos - pénzforgalmi szemléletű - államháztartási hiány önkormányzatok nélkül 3,3 százalék lesz, önkormányzatokkal 4,0 százalék - közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden.
2010. január 12. kedd 15:55 - HírExtra
A pénzügyminiszter szerint a 870,3 milliárd forint összegű idei pénzforgalmi deficitből az első negyedévre 651,3 milliárd forint jut. Oszkó Péter közölte azt is, hogy a tavalyi GDP arányosan 3,6 százalékos pénzügyi szemléletű államháztartási hiány alapján reális esély van arra, hogy 2009-re teljesül a 3,9 százalékos eredményszemléletű hiány.

A stabilitási és kamatkockázati tartalék összesen 200 milliárd forint összegéből nem kíván költeni a kormány, viszont az idei költségvetés 57 milliárd forintos általános tartalékának 40 százaléka költhető el csak az első félévben - erősítette meg Oszkó Péter. Az általános tartalék terhére eddig csak a BKV-nak ígért 19 milliárd forint összegű támogatással számol a kormány, amelyből az első félévre 10 milliárd esik - felelte kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter. Hozzátette azt is, hogy az év egészében a költségvetés általános tartalékának felhasználásával számol a kormány.

Az idei hiány lefutását, amely az első három hónapra a tervezett pénzforgalmi deficit 75 százalékát tartalmazza, az IMF-el és az Európai Bizottsággal - mint a nemzetközi pénzügyi csomag finanszírozóival - közösen állította össze a Pénzügyminisztérium - válaszolta egy másik kérdésre Kovács Álmos szakállamtitkár.

A Fidesz szerint az MSZP-kormány tovább folytatja a költségvetési trükközést: "most a hiányszámokkal kezdtek trükközni", az adatokat meghamisítva olyan tételeket számoltak el 2009-re, amelyeket 2010-re kellett volna. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője közleményében azt írta: miután a szocialisták – a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács, az Állami Számvevőszék, a köztársasági elnök és független elemzők komoly figyelmeztetései ellenére – megszavazták "a Magyarországot súlyos veszélybe sodró" 2010-es költségvetést, most a hiányszámokkal kezdtek trükközni. Ezzel azonban csak látszólag teljesült a 2009-es hiánycél, hiszen a terheket, a pluszkiadásokat csak áttolták 2010-re, vagyis az új kormány nyakába varrták - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását