2024. április 28. - Valéria

Az elnök szerint jogszerű döntéseket hozott a HTVKA elnöksége

A Duna Televízió feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának (HTVKA) elnöke szerint a kuratóriumi elnökség egyetlen határozata sem ütközik jogszabályba. Simkó János ezt annak kapcsán jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján, hogy a testület Fidesz és KDNP által delegált tagjai vitatják, jogszerű-e egy, a műholdas műsorszórásra vonatkozó közbeszerzés.
2010. január 12. kedd 18:15 - HírExtra
Az elnök kitért arra is: az öt tag kifogásolta, hogy a közbeszerzési pályázat első fordulója előtt a Duna Televízió menedzsmentje nem kérte ki kuratórium elnökségének jóváhagyását. Mint mondta, a médiatörvény szerint az egymilliárd forintnál vagy a tervezett éves forgalom tíz százalékánál nagyobb értékű szerződések előzetes tárgyaláshoz, valamint a hitelfelvételhez, illetve a 300 millió forintnál nagyobb értékű szerződéskötéshez kell előzetes jóváhagyást kérni.

Véleménye szerint ameddig nem tudják, hogy kik a tárgyaló felek, nem lehet előzetes tárgyalásról beszélni.

Simkó János azt is kijelentette, hogy a HTVKA elnöksége minden alkalommal a szakmai álláspont mérlegelésével hozta meg döntéseit a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban.

"Durva csúsztatásnak" nevezte a közlemény íróinak azt a kijelentését is, amely szerint a Duna tévé a közbeszerzés eredményes lefolytatása esetén annyit fizetne egyes szolgáltatásokért, amennyiért a szolgáltatásokat ellátó egyes műszaki berendezéseket tízszer meg lehetne vásárolni.

Azt mondta, hogy a szolgáltatásokat jelenleg a szakmai, technikai, gazdasági háttér hiánya, valamint a szolgáltatások időbeni kötöttsége miatt saját keretei között nem tudja megvalósítani.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy a Duna tévé által kiírt egyetlen közbeszerzési eljárás sem ütközik jogszabályba, amiről a Közbeszerzési Döntőbizottság képviselője is írásban nyilatkozott.

Rékási Róbert, a közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, valamint Bába Iván, Meszleny László, Szőcs Géza és Szabó László, a kuratórium elnökségi tagjai múlt héten jutattak el egy közleményt az MTI-hez. Ebben arról írnak, hogy a Duna Televízió fölötti tulajdonosi jogokat gyakorló Hungária Televízió Közalapítvány a "kuratóriumi jóváhagyást figyelmen kívül hagyó törvénytelen döntések, illetve a most megindított közbeszerzési eljárás során hanyag módon felhasznált adóforintok ügyében a közalapítvány Ellenőrző Testületéhez, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságához, az Országos Rádió és Televízió Testülethez, illetve a Fővárosi Főügyészséghez fordulnak".

Ez ügyben kedden sajtótájékoztatót is tartottak a kuratórium fideszes és KDNP-s elnökségi tagjai, akik szerint a Duna Televízió vezetése 2009. december 31. és 2010. január 6-a között, a közalapítvány kuratóriumi elnökségének "teljes megkerülésével, egy több tízmilliárd forint értékű közbeszerzést kísérelt meg lebonyolítani" - írták. Hozzátették, hogy a közbeszerzésre, amely a tévé műholdas sugárzásával kapcsolatos szolgáltatások megvételére irányult, "mindösszesen" két céget hívtak meg.
Simkó János azt mondta, a beszerzés értéke "messze tízmilliárd alatt van".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását