2024. május 12. - Pongrác

Csak jövőre vezetné be a Fidesz az egyszerűsített foglalkoztatást

Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek azt az indítványát, amelyben kezdeményezi, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény ne idén április 1-jén, hanem csak 2011. január 1-jén lépjen hatályba; a párt szerint ugyanis egy sokkal hatékonyabb rendszerre van szükség.
2010. január 12. kedd 16:43 - HírExtra
Az Országgyűlés honlapján olvasható indítványt Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke jegyzi, aki már szombaton, a témában tartott sajtótájékoztatóján jelezte: pártja szerint sikertelen lesz az alkalmi munkavállalás szabályainak megváltoztatása, mivel az elmúlt év végén elfogadott, egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény egyáltalán nem járul hozzá a szürke- és a feketegazdaság visszaszorításához.

Hozzátette: az év végéig lenne idő kidolgozni egy sokkal hatékonyabb, az európai uniós tagországok gyakorlatán alapuló rendszert.

Font Sándor hasonlóan ír indítványának indoklásában is: szerinte a tavaly decemberben elfogadott, egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény olyan mértékű adóemelést és adminisztrációs terhelést rendel el, amely tovább erősíti a szürkegazdaságot, a nagyarányú munkanélküliség ellenére gátolja a munkába állást, és lehetetlen helyzetbe hozza a mezőgazdaságot.

Hozzáfűzi, hogy a törvény "betarthatatlansága" miatt állandó hatósági fenyegetettségnek teszi ki a munkaadót és a munkavállalót.

Mint írja, azért javasolja az április 1-jén esedékes életbelépés elhalasztását 2011. január 1-jére, mert szerinte addig lenne elégséges idő a rendszert újraértelmezni, és az Európában bevált modellekre alapozva egy hosszú távon működő struktúrát kialakítani.
Az Országgyűlés december 14-én 175 igen, 163 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt. A jogszabály értelmében idén április elsejével megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, azokat 2010. július 31-ig kell leadni; az egyszerűsített munkavállalást elektronikus úton kell bejelenteni.

A rövid időtartamú háztartási, valamint mezőgazdasági idénymunkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után a munkáltató a nettó bér alapulvételével 30 százalék közterhet fizet, egyébként az általános szabályok irányadók a közterhek mértékére.

A jövőben egyszerűsített adminisztrációval lehet foglalkoztatni a valódi alkalmi munka, a mezőgazdasági idénymunka, a magánszemély háztartásában végzett munka, és idegenforgalmi idénymunka esetében; a munkavállalók az adott évben több munkáltatónál is létesíthetnek időkorlát nélkül, egyszerűsített foglalkoztatási keretbe tartozó munkaviszonyt.

A változtatás célja egyebek mellett az volt, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását