2024. május 5. - Györgyi

MDF - SZDSZ közeledés

Ugyan kampány még nem dübörög teljes erővel, azért a politika nem pihen. Kőkemény háttértárgyalások, titkos egyeztetések, személyi helyezkedések, szövetségek és kilépések jellemzik a január eleji időszakot.
2010. január 11. hétfő 07:59 - Pénzes Dávid
Az egyik legérdekesebb ezek közül az MDF útkeresése. Mióta Bokros Lajos bejuttatta a pártot az Európai Parlamentbe, a fórum megtáltosodott. Hihetetlen aktívitással szervezi újjá saját magát. Bokros személye ugyan számtalan régi MDF-es kilépését eredményezte, és a párt szinte szétszakadt, de a siker nagy úr: a hatalom ígérete (vagyis hogy elérik a magyar parlamentbe jutás küszöbét is) összerántotta a pártot. Sőt, nem csak a párt körül eddig sertepertélő kisembereket, de másokat is. Meglepő személyek kezdtek el legyeskedni az MDF körül, amint megérezték a mézesmadzag illatát.

Így kerülhetett a párt listájára például Debreceni József baloldali újságíró, aki Orbán Viktor egy legkérlelhetetlenebb kritikusa (sokak szerint személyes ellentétek miatt ki nem állhatja egykori munkaadóját), a 168 óra és a Népszava állandó szerzője. Ezen baloldali lapokat azért kell külön kiemelni, mert jól látható, hogy az MDF olyan személyek társaságát keresi, akik a baloldali értelmiséghez tartoznak, akik a baloldali szavazókat tudják megszólítani. Ne feledjük, ilyen Bokros is.

Be a résbe!

Fodor Gábor pályája
1988-ban a Fidesz alapító tagja, szóvivője. 1988 októberétől a párt választmányának tagja, 1993-ban rövid ideig alelnöke. A Fidesz delegáltjaként vett részt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásokon. 1990-ben bekerült az Országgyűlésbe. 1990 és 1993 között az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke. 1990 és 1992 között a nemzetbiztonsági bizottság tagja. Ő volt azon kevesek egyike, akik a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként láthatták Németh Miklós által Antall Józsefnek átadott ügynöklistát, melyben az akkori Országgyűlés „érintett” tagjai, illetve közéleti szereplők neve szerepelt. 1993-ban a Fidesz konzervatív fordulata miatt Fodor kilépett a pártból - többek között Ungár Klárával és Molnár Péterrel - és lemondott képviselői helyéről. Társaival 1994-ben beléptek az SZDSZ-be. 1994-ben a gyöngyösi egyéni választókörzet képviselőjeként került be újra az Országgyűlésbe, 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban az SZDSZ országos listájáról jutott képviselői mandátumhoz
Az MDF jól mérte föl, hogy az MSZP kudarcos országirányító politikája miatt hatalmas baloldali szavazóbázis ábrándult ki a szocialistákból. Ők jelenleg „bizonytalanként” vannak feltüntetve a közvélemény-kutatások soraiban. Mivel a jobboldalon hosszú idő alatt sem sikerült megvetniük igazán a lábukat, bármennyire is próbálták (lássuk be értelmetlen is a Fidesz és a Jobbik között még egy konzervatív-jobboldali párt, aki igazából nem mutatott karakteresen újat), így a balraátot vezényeltek.

Hogy ez sikeres lesz-e, egyelőre nem tudjuk, de az biztos, hogy azok a hírek, amelyek a minap röppentek szárnyra, beleillenek ebbe a fordulatba. A Magyar Nemezt ugyanis megszellőztette, a Demokrata Fórum az SZDSZ-szel tárgyal a választási együttműködésről.

Pénz is lenne


A hír szerint az SZDSZ mögötti pénzügyi körök hajlandók volnának finanszírozni az MDF kampányát. Az üzletemberek szívesen támogatnák Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét (hiszen Bokros sokkal inkább balliberális ikon, mintsem konzervatív) cserébe viszont azt kérik, hogy a fórum fővárosi listáját Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke vezesse. A Magyar Nemzet úgy tudja, a pénzemberek elvárják azt is, hogy a párt álljon ki a volt SZDSZ-elnök főpolgármester-jelöltsége mellett is.

A lap információi szerint Fodor Gábor lenne a fővárosi listavezető, a második helyen Herényi Károly állna. Herényi azonban cáfolta ezeket az értesüléseket. Mint mondta, "az MDF nem tárgyal Fodor Gáborral és Fodor Gáborról", a találgatásokat ezért szerinte be kellene fejezni. Azt is határozottan elmondta, az MDF nem köt pártszövetséget az SZDSZ-szel.

Ez persze nem jelent semmit. Nehéz letagadni az ilyen jellegű tárgyalások létét, hiszen politikai szükségszerűség. Az MDF imént felvázolt fordulása a baloldali és liberális értékek felé egyenes út lenne a mérsékelt Fodor Gábor felé. Ez még akár úgy is elképzelhető, hogy szövetség nem lesz, de Fodor átigazol az MDF-hez. (Ne felejtsük, Fodor tett már ilyet, mikor a Fideszből ült át az SZDSZ soraiba.)

Nyerő lehet


Az MDF vezetői úgy tűnik biztosak abban, hogy képesek betölteni a baloldalon egy rést, így Fodor „bevétele a buliba” egyáltalán nem lenne ördögtől való. Herényi reakciója ezért kicsit túlzottnak tűnik, s talán kissé elhamarkodott. Ha az MDF valóban megcélozza a kiábrándult liberálisokat és szocialistákat, akkor Fodor Gábor feltűnése kifejezetten jó húzás, hiszen ő mindig is az MSZP-SZDSZ koalíció belső ellenzékéhez tartozott. Személye többet hozhatna a konyhára, mint amennyit ronthat (főleg Debreczeni színre lépése után).

Akárhogyis, a döntést mielőbb meg kell hozni, hiszen a választás pillanatok múlva a nyakunkon lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fradilaci
2010. január 11. 16:58
na ez a köpönyegforgatás.a bokros is meg a fodor is volt már minden.undoritoak
aldo
2010. január 11. 16:33
összeforr, ami összetartozik...
reméljük, hogy ez már csak két halott párt utolsó, elkeseredett kapálózása
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását