2024. április 29. - Péter

Hisztiznek a szocik és a fideszesek

Visszavonhatatlanul beindult a kampány. Ezt csalhatatlanul jelzi, mikor az MSZP két legnagyobb sárdobálójának valamelyike megjelenik a színen. Török Zsolt és Szabó Zoltán közül most az utóbbi virított.
2010. január 11. hétfő 14:59 - Pénzes Dávid
Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője hétvégén jelentette be, elkészült a Fidesz önkormányzati mutyizásait bemutató honlap. Az oldalt a legkönnyebben az MSZP honlapjáról lehet elérni.

Az oldalon egy Magyarország térképet látunk, amin kék illetve narancssárga pöttyökkel jelzik azokat az önkormányzatokat, ahol a szocialisták szerint problémák vannak. A kék szín az eladósodottság mértékét jelzi, a narancs pedig a konkrét mutyi-szagú ügyeket írja le. Az utóbbival nincs is gond, mondhatjuk azt is: köszönjük MSZP! Ezekről a dolgokról valóban érdemes tudni. Más kérdés az, hogy nem biztos, hogy az MSZP szemüvegén keresztül…

Szabó Zoltán
„A Fidesz elképesztő adósságba veri a megyéket és a településéket. A fideszes vezetésű önkormányzatok több 100 milliárd forintért bocsátottak ki kötvényt az utóbbi időszakban. Az elmúlt négy évben több 10 milliárddal növelték hiteleik állományát, kötvénykibocsátásukat megduplázták, összesített adósságállományuk pedig jóval felülmúlja az idei évre tervezett államháztartási hiányt. 12 milliárd forint értékben adósítottak el két fideszes vezetésű fővárosi kerületet; 15, a jobboldal által irányított megye hitelállománya meghaladja a 90 milliárd forintot; hét megyei jogú várost majdnem 49 és hat további Fidesz-vezette települést 27 milliárd forint adósság terhel.”
Az viszont nem egyértelmű, hogy az eladósodottság mértékének feltüntetése miért jelent automatikusan korrupciót? Hiszen, ha az önkormányzat hitelt vesz fel, vagy esetleg nem jól gazdálkodik, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a település vezetői korruptak.

Igaz, Szabó Zoltán nem állítottta, hogy a kékkel jelzett településeken is korrupció lenne, pusztán az eladósodottságot mutatja be. Ám súlyos összemosásra ad lehetőséget ez a fajta ábrázolási mód, hiszen, aki megnyitja az oldalt, azt is gondolhatja, de sok helyen vannak visszaélések a Fidesz háza táján. Miközben a mutyi és az eladósodottság két teljesen különböző dolog. Ha valahol nagy az adóság, azt is jelentheti, hogy az állami dotáció nem elég. A gazdasági válságban a pénzszűke nem annyira meglepő.

Másfelől tudvalevő, az önkormányzati szektor gazdálkodása azért rossz, mert túlságosan elaprózott, ekkora apparátust képtelenség államilag fenntartani. Azaz, sok helyen bármilyen szakember is ül a polgármesteri székben, képtelen nyereségessé tenni a települését. Nem beszélve arról, hogy a szocialista vagy egyéb vezetésű települések nagy része is rettenetesen el van adósodva - ez nem pártfüggő.

MSZP oldal

Szabó Zoltán illetve az MSZP részéről ettől függetlenül első látásra jó ötletnek tűnik, hogy létrehoznak egy ilyen információs oldalt. A Fidesz oldalán már évek óta működik az MSZP-SZDSZ korrupédia. Ez egy elkésett, de legalább létező reakció.

Szabó Zoltán tett egy fontos megjegyzést is: „aki kicsiben nem tudja irányítani az országot, annak nagyban sem fog menni, aki nem képes arra, hogy a gazdasági válság idején az önkormányzatokban megoldja a gazdálkodási és pénzügyi nehézségeket, annak mindez a kormányon sem fog sikerülni.”

Ez természetesen jól hangzik, és első hallásra igaz is, valójában azonban féligazság. Hiszen a Fidesz nem egyetlen organizmus, hanem (jobban-rosszabbul képzett) egyének összessége. Attól, hogy Kósa Lajos jól irányítja Debrecent, nem biztos, hogy az országot is képes lenne jól irányítani, vagy attól, hogy Meggyes Tamás botrányt botrányra halmoz Esztergomban, nem biztos, hogy a Fidesz kormány is ilyen lesz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. január 12. 10:13
Nem értem, nem értem! Miért nem veszik már észre, hogy ezzel a szánalmas szembeköpősdivel nemcsak az ellenfelet, hanem SAJÁT MAGUKAT IS ÉGETIK?
aldo
2010. január 11. 16:35
Nem véletlen, hogy ez a két párt sodorta ilyen helyzetbe az országot.
És akkor még van pofájuk a Jobbikot ócsárolni koholt, igaztalan vádakkal, miközben szétlopták az országot. Ha tényleg ők a demokrácia, akkor inkább antidemokratikus maradok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását