2024. május 16. - Mózes, Botond

Gondban a biztosítók

A válság hatására 2009-ben visszaesés jellemezte a biztosítási szektort, a gazdasági kilátások 2010-re sem kedvezőbbek a biztosítási szakma számára, bár óvatos bizakodásra adhatnak okot a lakáspiac és az autóértékesítés legutóbbi adatai.
2010. január 10. vasárnap 11:36 - HírExtra
A K&H Biztosító 2010-re vonatkozó piaci előrejelzése alapján az életbiztosítások iránti keresletet a megszűnő adókedvezmény hátrányosan érinti, de 2009. második felében már a visszatérő bizalom jelei látszottak ebben a szegmensben. A nem-életbiztosítások terén az újra erőre kapó ingatlanpiac és gépkocsi kereskedelem hozhatna pozitív változást.

A biztosítótársaságok számára a vezető nem-életbiztosítási termékek értékesítése jelentősen függ az ingatlanpiac és gépkocsi kereskedelem helyzetétől, a hitelfelvételi lehetőségektől. Mivel 2010-re egyik területen sem jeleznek előre gyors fellendülést, az ezzel párhuzamosan mozgó lakás- és autóbiztosításoknál sem várható jelentős növekedés. A csökkenő biztosítási díjakkal párhuzamosan a lakásbiztosítások terén növekszik a káresetek száma és a kárköltség nagysága is, ami rontja a biztosítók eredményességét - elemezte a K&H Biztosító üzletágvezetője.

Kifejtette: az utolsó, egységes évfordulóhoz kötött kötelező felelősségbiztosítási kampány minden eddiginél nagyobb áresést eredményezett a piacon, ami 2010-ben akár 10 százalékos bevétel visszaesést is jelenthet a biztosítóknak. A "drasztikusan" lecsökkent kgfb díjaknak az lehet a hatása, hogy a jelenlegi bevételek nem fedezik majd a várható kárösszegeket, így több biztosítónál is veszteség várható a kgfb üzletágban - mondta Kaszab Attila.

Véleménye szerint hasonló folyamatok játszódnak le a casco biztosításoknál is. A vállalkozások vagyonbiztosításai terén még vannak tartalékok, hiszen a kis- és közepes cégek körében még mindig jóval a nyugat-európai átlag alatt marad a biztosítással rendelkező vállalkozások száma - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását