2024. május 19. - Ivó, Milán

Simliskednek a biztosítok?

Úgy tűnik, a biztosítók nagy része direkt azt szeretné, ha ügyfeleik lemaradnának a biztosítóváltásról. Ezt támasztja alá egy friss piackutatás, melyet a Biztosítás.hu Kft. végzett.
2009. november 26. csütörtök 07:49 - HírExtra
A piackutatásból kiderül, hiába várja jövő évi "hivatalos" kötelező biztosítási díjértesítőjét az autósok nagy része, mert az már valószínűleg meg sem érkezik idén novemberben.

A korábbi években az autósok már megszokhatták, hogy november második felében kapják kézhez biztosítójuktól hivatalos díjértesítőjüket. Az értesítésben az éppen aktuális biztosító arról tájékoztatta az autósokat, hogy ha nála maradnak, mennyit kell majd fizetniük következő évi kötelező biztosításukért.

Logikus volt tehát, hogy az autósok megvárták ezeket a leveleket és biztosítóváltásukat csak régi biztosítójuktól kapott értesítésük birtokában kezdeményezték. Az is jellemző volt, hogy az általában magasabb díjat tartalmazó értesítés hatására olyanok is a biztosítóváltás mellett döntöttek, akik egyébként nem tervezték, hogy ellenőrzik díjukat az internetes kalkulátorokon.

Nem jutalmazzák, hanem büntetik a régieket

A törvény
A Parlament által júniusban fogadták el a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvényt. Azonban ezzel még nem teljes a kötelező felelősségbiztosítás szabályozása. Egy sor rendeletet is meg kell még alkotni a jogalkotóknak. Kormányrendelet fogja kijelölni a kötvénynyilvántartó szervet. A pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter fogja megállapítani a kötelező biztosítás kötéskor alkalmazott díjtarifa megállapításának alapjául szolgáló gépjármű-kategóriákat, a kártörténeti adatok biztosítók által történő felhasználásának, a kártörténeti adatokon alapuló bonus-malus rendszer, továbbá a kártörténeti igazolások kiadásának szabályait. A csődbe jutott MÁV ÁBE példájából okulva pedig miniszteri rendeletben fogják megállapítani a fizetésképtelenné vált biztosító helyetti térítési kötelezettség ellátása érdekében teljesített befizetések képzésének, kezelésének, felhasználásának és elszámolásának részletes szabályait.
Egyébiránt jellemző a díjváltozásokra az az első látásra egészen furcsa szokás, hogy a meglévő ügyfeleknek jóval drágábban kínálják a szolgáltatást a társaságok, míg az új belépők jobban járnak. Ebből következik az az anomália, hogy ha a régi ügyfél szeretne maradni ugyanannál a társaságnál, de nem szeretne rosszul járni, akkor először szerződést kell bontania a biztosítójával, majd azon nyomban újat kell kötnie. Elmebaj.

Az értesítések késleltetése is éppen ebbe a sémába illik. Azzal, hogy csak késve jön meg a papír, az ügyfél esetleg elfelejtkezik róla és marad az addigi társaságánál rosszabbul jár, a biztosító pedig jobban. Ez azonban erkölcsileg enyhén szólva is kifogásolható, nem enyhén szólva pedig simán pofátlan. Ha már intézmények próbálják átverni az embert, akkor hogyan várhatjuk el, hogy az ember becsületes legyen, és ne próbálja átverni az intézményeket?

A fele nem kapott

A Biztosítás.hu idei tapasztalatai szerint azonban ezen értesítések csak kis számban érkeztek meg eddig az ügyfelekhez, ezért az internetes alkusz telefonos piackutatást végzett az autósok körében. Az autósok válaszából kiderült, hogy az autósok fele(!) még egyáltalán nem kapott idén értesítést "maradós" díjáról.

Az internetes portál szerint az értesítések jelentős része már meg sem fog érkezni az autósokhoz, amivel egyes biztosítók azt kívánják elérni, hogy aki lehet, maradjon le a december 1-ei biztosítóváltási határidőről.

Életbe lép a törvény

A társaság szerint mindenképpen kell a törvényi szigor, mely a most csak szokásjogon alapuló hivatalos díjértesítő intézményét január 1-től törvényi erőre emeli és előírja az aktuális biztosítónak, hogy 50 nappal a kötelező biztosítás évfordulója előtt postai levélben "köteles" értesíteni a biztosítottat. Az értesítésnek a kötelező biztosítás közelgő évfordulójáról és a biztosítási szerződés következő évi díjáról kell majd szólnia.

A törvénybe - egyébként éppen a Biztosítás.hu javaslatára - bekerült passzus főként azoknak az autósoknak fog segíteni, akik jövőre eladják az autójukat és ezzel elkerülnek a december 31-ei közös évfordulóról és az értesítés nélkül könnyen megfeledkezhetnének váltási lehetőségükről.
Forrás: HirExtra/biztositas.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását