2024. április 27. - Zita

Ösztöndíj a hiányszakmák tanulóinak

A gépiparhoz kapcsolódó szakmák tanulói számára kínál ösztöndíjat a zalaegerszegi önkormányzat, amely évente összesen 8 millió forintot biztosít a jelentkezőknek - közölte Gyutai Csaba (Fidesz) alpolgármester.
2009. december 27. vasárnap 09:10 - HírExtra
Az előzményekről elmondta: két évvel ezelőtt már indítottak műszaki képzést fejlesztő programot a városban és annak környékén tevékenykedő gépipari vállalkozásokkal közösen, a munkaerő-piaci igények hatékonyabb kielégítése érdekében. A karácsony előtt megalkotott ösztöndíjrendelet egyfajta kiegészítése ennek a programnak, amit az is indokolt, hogy a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint a városban a következő években a gépipari szakmákban várható nagyobb munkaerőigény.

Az új tanulói támogatást a Zalaegerszegen élő és helyben tanuló középiskolások vehetik igénybe, ha gépészeti szakmacsoportban, gépi forgácsolónak, szerkezetlakatosnak vagy gépgyártás-technológiai technikusnak tanulnak. A szakiskolák 9. évfolyamára jelentkező tanulók, a szakiskolák 11. évfolyamát kezdők vagy a szakközépiskolák érettségit követő évfolyamába lépő tanulók nyújthatnak be pályázatot az ösztöndíjra.

Gyutai Csaba az MTI kérdésére elmondta: tanulmányi átlagtól függően havonta 6 és 15 ezer forint közötti összeget kaphatnak a szakiskolai, szakközépiskolai vagy szakképző iskolai tanulók. A rendelet a 2010 szeptemberében kezdődő tanévtől hatályos.

Az ösztöndíj egyelőre a helybeli diákok számára érhető el, de az alpolgármester azt mondta, már más települések is jelezték, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez. Így elképzelhető, hogy a zalai megyeszékhelyen kívül élők, de itt tanulók a későbbiekben szintén elnyerhetik ezt a támogatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. december 27. 11:07
Ez nem volna rossz ötlet.
Viszont CSAK ÉS KIZÁRÓLAG azoknak adnék anyagi juttatást, akik egy bizonyos szint fölött teljesítik tanulmányi kötelezettségüket. Így sok értelmét nem látom, ez többet árt a szakmáknak, mint használna.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását