2024. március 19. - József, Bánk

Ösztöndíj a hiányszakmában tanulóknak?

A jövő év februárjától 15 ezer, hiányszakmában tanuló diák kaphat ösztöndíjat.
2009. december 23. szerda 12:03 - HírExtra
Nagy László, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek elmondta: a februárban kezdődő félévben fix összegű, tízezer forintos ösztöndíjban részesülnek a diákok, míg 2010 szeptemberétől 2,51-es átlagtól, sávosan eltérő mértékben kapnak juttatást a hiányszakmákban tanulók, minimum 10 ezer, maximum 30 ezer forintot.
A kormánypárti politikus utalt arra, hogy a kabinet egy hete fogadta el a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló előterjesztést. Mint mondta, az ösztöndíj bevezetésének 2,1 milliárd forintos forrása benne van a 2010-es költségvetésben.

Nagy László közölte: az ösztöndíj odaítélésénél szociális szempontokat nem vesznek figyelembe, és az sem számít, ha a diák tanulószerződés alapján dolgozik a nyáron.
A regionális fejlesztési és képzési bizottságoknak január 15-ig kell kétharmados többséggel eldönteniük, melyik az a maximum tíz hiányszakma, amelyben javasolják az ösztöndíj bevezetését - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, a bizottságok határozzák meg, hogy egy-egy régióban milyen szakmákban képezzenek szakembereket. Megjegyezte: a bizottságokban többségben vannak a munkaadók.

Példaként említette, hogy Dunaújvárosban olvasztárokból, míg a Dél-Alföldön CNC-esztergályosból van hiány.

Nagy László közölte: a regionális fejlesztési és képzési bizottságoknak félévente kell dönteniük, mely szakmákban tanuló diákok kaphatnak ösztöndíjat. Ha a következő félévben másképp döntenek, és nem ugyanazt a tíz szakmát választják, akkor sem esik el a tanuló az ösztöndíjtól, tanulmányai alatt azt végig kapja - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását