2024. május 9. - Gergely

Népi kezdeményezéssel a túlnépesedő osztályok ellen

A népi kezdeményezésben látja az osztályok drasztikus létszámemelése elleni küzdelem fegyverét a PDSZ. A pedagógus-szakszerv azon van, ne lehessen a jelenlegi maximális osztály- és csoportlétszámoktól fölfelé eltérni.
2009. december 22. kedd 15:59 - Nagy András
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint egy, a költségvetésnek „megágyazó” salátatörvényben lévő aprócska jogszabály a következő tanévtől lehetőséget ad a maximális osztálylétszámtól való akár 30 százalékos eltérésre is. Ez azt jelenti, hogy az intézményvezetők, ha úgy látják jónak, akár 33 fős óvodai, 34 fős alsó tagozatos, 39 fős felső tagozatos és 46 fős középiskolai osztályokat is csinálhatnak, mondogatják a PDSZ-ben. Ezért a népi kezdeményezés.

Törvényes, eredményes, plusz nincs miről beszélni

A HírExtra az akció kapcsán kereste meg Kerpen Gábor PDSZ-elnököt. A szakszervezeti vezetőtől elsősorban azt tudakoltuk, honnan jött az ötlet, hogy népi kezdeményezéssel vágjanak oda a parlamentnek? Azért mert ez törvényes, eredménnyel kecsegtet, ráadásul a szóban forgó javaslat szocialista benyújtójával is megrekedtek az egyeztetések. Röviden ekképp írható le a PDSZ döntésének háttere, melynek végcélja, hogy a hitelesített és legalább ötvenezer támogató szignóval felvértezett aláírásgyűjtő ív láttán az OVB határozatban kötelezze az Országgyűlést a vitás cikkely újratárgyalására.

Minthogy az aláírásgyűjtés egy-két hónapot biztos igénybe vesz, s Kerpen Gábor is úgy számol, hogy sikeres akció esetén sem tűzheti napirendjére a kérdést az Országgyűlés, adódik egy olyan felvetés is, hogy a fáradságos aláfirkantás-gyűjtés helyett nem lenne-e érdemesebb inkább kivárni a következő (Fidesz) kormány májusi felállását. A PDSZ, mint kiderült, nem tárgyal a Fidesszel, csupán a költségvetési törvényeket megszavazó szocialistákat próbálják/próbálták meggyőzni – a jelek szerint sikertelenül.

Mi állhat egyébként a szóban forgó cikkely törvénybe iktatásának hátterében? Kerpen szerint az egész mögött egyetlen koncepció húzódik meg, az pedig a költséglefaragás, amit elfogadhatatlannak tart.

Balhé lesz

Népi kezdeményezés
Az aláírások gyűjtése várhatóan januárban startolhat. Már ha az OVB hitelesíti az országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Ez esetben a szakszervezetnek két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlésnek a napirendjére kelljen tűznie az adott kérdést.
Mi a legnagyobb baj egy 46 fős osztállyal? Miközben egyre kevesebb a gyerek, addig ahelyett, hogy az állam a minőségi (értsd kislétszámos) oktatást finanszírozná, a kevés tanulót egyre nagyobb osztályokba kényszeríti – mondja Kerpen, ami szerinte előbb-utóbb újabb iskolák bezárását eredményezheti. Egy 46 fős osztályban gyakorlatilag nem lehet színvonalas tanítást végezni, ráadásul minél több ember zsúfolódik össze egy helyiségben, annál nagyobb a konfliktusveszély – világít rá a PDSZ-elnök még egy mérlegelendő szempontra.

Vajon hitelesíti (elfogadja) majd az OVB a PDSZ ívét? Az adott évi költségvetést érintő kérdésben ugyanis például népszavazást kiírni nem lehet. Kerpen Gábor szerint az a jogszabály, amely csak az osztálylétszám emelését teszi lehetővé, közvetlenül nem érinti a költségvetést, így szerinte az Országos Választási Bizottság minden bizonnyal áldását adja a kezdeményezésükre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását