2024. május 18. - Erik, Alexandra

Réz András nem vesz semmit karácsonyra

A neves esztétát a karácsonyról kérdeztük. Kiderült, hogy remek húslevest készít, és náluk másként zajlik a karácsony, mint más családoknál.
2009. december 26. szombat 12:29 - Győry S. József
Önnek mit jelent a karácsony, és hogyan telik általában ez az ünnep?

A karácsonyeste nálunk a főzésről szól, valamint átjönnek hozzánk azok a barátaink, akik nem akarnak a családtagjaikkal együtt szenvedni, vagy éppen nincs is kivel szenvedni ezen a szomorú estén, amikor minden be van zárva, se moziba, se kávéházba nem lehet menni. Ilyenkor tehát közösen főzünk, és éjszaka különböző italokat fogyasztunk, és kibeszéljük azokat, akik nincsenek jelen. A karácsony nagyon régóta egy emberséges dolog, jólesik mindannyiunknak. 25-én és 26-án én már értelemszerűen újra dolgozom, mert az én életem nem olyan, hogy könnyedén kilehetne szállni: írni kell a következő cikket, készíteni kell a regényemet, úgyhogy nem lesz olyan nagy naplopás.

Ám mégis, mit szimbolizál Önnek a karácsony?

Vannak barátaim, vannak emberek akik számomra fontosak, és ez természetesen kölcsönös. félreértés ne essék, azt szimbolizálja, hogy kicsivel már hosszabbak lesznek a nappalok. Több fény lesz, ami nekem egy fontos dolog, hiszen fényfüggő ember lennék.

Mi volt a legkedvesebb karácsonyi emléke, és ajándéka?

Nem tudom, mert minden karácsonynak megvan a maga sajátossága. A chrismas carol logikája szerint én nem tudom megidézni az elmúlt karácsony szellemeit.
Idén mivel lepi meg a szeretteit? Mikor kezd készülődni az ünnepre?
Nálunk ilyesmi nincsen. Mi visszatértünk a karácsonynak egy sokkal régebbi értelmezésébe. Annak idején alapjában véve csak a gyerekek kaptak valami ajándékot, és akkor sem valami drága ajándékokra kellett gondolni. Megpróbálunk úgy élni, mint épelméjű emberek: ha valamire szükségünk van, akkor azt abban a pillanatban vesszük meg, amikor tényleg szükségünk van rá.

A karácsony sokkal inkább arról szól, hogy valami jó kajával, itallal, könyvvel, DVD-vel lepi meg az ember a szeretteit: a gyerekeit, feleségét, barátait. Nálunk már jó ideje kimaradt a karácsonyi hiszti, mert azt hiszem, hogy a családunk minden tagja ellenzi azt, hogy túlfűtött, levegőtlen plázákban rohangáljon, mint a mérgezett egér, és lecsapjon bármire, ami a keze ügyébe akad. De hogy elegánsabban fogalmazzak, a karácsonyi vásáron, ha valami mégis megtetszik, akkor majd januárban - amikor a boltok üresek lesznek, és nagyon kedvesek lesznek az eladók, és mindenki boldog lesz, hogy betéved egy vásárló - fogjuk megvásárolni.

Önöknél általában mi kerül az ünnepi asztalra?

Mivel jönnek a barátaink, ilyenkor általában együtt főzünk. Az egyik barátnőmnek a lánya Firenzében tanul séfnek, és már bejelentette, hogy a pulyka az az övé lenne, és megüzente, hogy én pedig csinálhatnék egy húslevest, hiszen ebben nagyon profi vagyok, azok nagyon komoly húslevesek. Az egyik barátunk közölte, hogy sütne egy kis Browniet, hiszen kidolgozta a „technológiáját”. A karácsony esti kajálás az egy furcsa piknik is egyben, mert vagy hoznak mindenféle kaját, vagy már délután összeverődünk, és elkezdünk együtt főzni: ez egy nagyon jó hangulatot ad.

Tegyük fel, hogy létezik egy jótündér, aki teljesíteni tudná egy, de bármilyen kívánságát. Mi lenne az Ön kívánsága?

Soha nem tennék ilyet. Most írtam éppen egy regényt, amiben egy kívánságteljesítő gép jelenik meg a nem is oly távoli jövőben. Maga a mű 1985, és 2035 között játszódik, és maga a gép elég gonosz. Van egy olyan sajátossága, hogyha az ember kíván valamit, és a gép elfogadja ezt az előjegyzést, akkor a kívánsága leghamarabb háromszáz nap múlva fog teljesülni. Ebben egyértelműen benne van az a gondolat, hogy ennyi idő múltán, vajon örülünk-e annak, amit kértünk? Ám egyértelműen azt szoktam mondani, hogyha az ember azt akarja, hogy megváltozzon a világ, akkor változtassa meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását