2024. április 27. - Zita

Legyen Ön is NetMiniszterelnök!

Korunkban az internet az azonnali és korlátlan információszerzés és -közlés legfontosabb színtere. A „Legyél Te Magyarország Első NetMiniszterelnöke” elnevezésű kampányjáték éppen ezt a tényt kívánja „meglovagolni”.
2009. december 14. hétfő 16:19 - Győry S. József
Hazánkban megközelítően 4 millióan interneteznek

Míg pár esztendővel ezelőtt a hirdetők a reklámokat és az információkat csak költségesen, a hagyományos médiaeszközökön keresztül tudták eljuttatni a fogyasztókhoz, addig manapság – az internet térnyerésének köszönhetően – szinte azonnal, olcsóbban, és a korábbi évekhez képest jóval szabadabban tudják ezeket prezentálni.

Az internet tehát kikerülhetetlen, sokak számára már most is ez az informálódás és szórakozás legfőbb forrása. Prognózisok szerint a nem is oly távoli jövőben át fogja venni a vezető szerepet a nyomtatott sajtótól, természetesen a propaganda szintjén is.

Éppen ezért a Média Hungária, és a Heti Válasz online kampányjátékot hirdetett „Legyél Te Magyarország Első NetMiniszterelnöke” címmel, melynek célja az internetben rejlő kampányerő bemutatása, a fiatalabb korosztály aktivizálása, és a figyelem ráirányítása a civil kezdeményezésekre, valamint ezen ismérvek megjelenítése online környezetben.

A játékról

A 18 és 24 év közötti korosztály számára meghirdetett játék garantált publicitást, illetve remek kiugrási lehetőséget kínál a kommunikációs szakmában és a médiában elhelyezkedni kívánó győztesnek, emellett 500 ezer forint is „üti” a szerencsés győztes markát.

A pályázóknak az pályázati művükben többek között választ kell adni arra a kérdésre, hogy milyen NetMagyarországot képzelnek el napjaink realitásából kiindulva, valamint miként, és hogyan lehetne mindezt az ország szolgálatába állítani. A versenyzőknek programot kell alkotniuk a magyar információs társadalmat érintő legfontosabb kérdésekről, vagyis kampányolniuk kell a neten, hogy valaki közülük elnyerje a megtisztelő NetMiniszterelnök titulust. Minderre december 21-ig van lehetőségük, ugyanis ekkor jár le a pályázatok benyújtásának a határideje.

A játék részleteit és a zsűri tagjait 2009. december 14-én, az ELTE Lágymányosi Egyetemvárosában 16 órai kezdettel megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón mutatták volna be a nyilvánosságnak, azonban a megjelölt időpont előtt a pályázat hivatalos honlapja már ismertette a részleteket. A zsűrit Baló György újságíró, Berényi Konrád (onlinemarketing.hu), Dévényi István (hetivalasz.hu), Dobó Mátyás (doransky.hu), Dunder Krisztián (dunder.hu), Gerényi Gábor (Internettó és Index alapító), Heltai Péter újságíró, Lakner Zoltán politológus, Mráz Ágoston politológus és Novák Péter IAB-elnök alkotja.

A játék közel öt hónapon át tart, NetMiniszterelnök megválasztása 2010. április elsején esedékes, míg az április másodika a hitelesítésről fog szólni.

A HírExtra Csermely Ákost, a játék kitalálóját és főszervezőjét kérdezte.

Milyen elgondolás, alapötlet hívta életre ezt a formabontó játékot?

Az alapötletet Bánhegyi Zsófia adta, aki egy indiai játékról mesélt nekem, aminek az a címe, hogy „Lead India”. Ez egy kereskedelmi televíziónak a játéka, kicsit hasonlít a Megasztárhoz, viszont a politikai választásokkal párhuzamosan megy. A másik, ami az ötletet adta, az Obama választása volt, hiszen az ő stratégiái zseniálisan kihasználták az internetben rejlő lehetőségeket, tehát a netnek köszönheti a hatalomra jutását.

A harmadik – számomra oly nagyon kedves terület – a tizenöt éve a cégem szervezésében megrendezésre kerülő Media Hungary, és a tíz esztendeje létező Internet Hungary, melyben nagyon sokat beszéltünk arról, hogy az internet és a média hogyan alakul át, miként demokratizálódik. Magyarországon négymillió embernek van internet-hozzáférése, és ezzel a játékkal azt szeretnénk megmutatni, hogy ma az internettel egy civil személy hogyan tudja ezt a négymillió embert elérni, megszólítani.

Ön szerint mi a különbség az internetmédia és a hagyományos média között?

A legnagyobb különbség az az, hogy a MTV, az RTL Klub és a TV2 egyidejűleg képesek sokmillió ember elérésére, addig az internetnek erre akár négy hétre is szüksége van. Azt, hogy mennyi idő alatt lehet ezt a hatalmas időintervallumot lecsökkenteni akár egy napra, az az üzeneteken és a tartalmon, tehát azon múlik, hogy miként használják ki az internetben rejlő lehetőségeket. Emiatt fordult meg a fejemben az a gondolat, hogy egy játék által nézzük meg, hogy ma Magyarországon mire képes az internet. Hangsúlyozom, egy játékról van szó.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását