2024. május 21. - Konstantin

Egészségügy: a kormány a megállapodáshoz tartja magát

A kormány betartja a kórházszövetségekkel az egészségügyi intézmények finanszírozásáról kötött megállapodást, a kormánykötelezettségek teljesültek és folyamatosan teljesülnek - mondta Kökény Mihály szocialista szakpolitikus kedden az MTI-nek.
2009. december 15. kedd 15:41 - HírExtra
Kökény Mihály ezt arra reagálva mondta, hogy Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa kedden délelőtt sajtótájékoztatóján közölte: arra kérik a kormányt, még karácsony előtt fizesse ki az egészségügyi intézményeknek azt a plusz hatmilliárd forintot, amely ahhoz kell, hogy az ünnepek alatt is működőképes maradjon a magyar egészségügy.

Kökény Mihály kifejtette: ebben az évben elutalják az ígért támogatást, amelyet az újév első munkanapján az intézmények fel tudnak használni. Kifejtette, hogy a 6 milliárd forintot ugyanúgy osztják majd szét, mint a korábbi 4,5 milliárdos támogatást. Ez alapján a súlyponti és a 24 órás ügyelet adó kórházak többet kaphatnak.

A politikus hangsúlyozta: a megállapodás szerint 2010 januárjában ki fogják fizetni a 2009-es novemberi teljesítéseket és megszüntetik a teljesítmény-volumen korlátot, ehhez a törvényi szabályozás elkészült.

Kökény Mihály közölte: Pesti Imre nyilatkozatát nem tudja másnak tekinteni, mint karácsony előtti riogatásnak és kampányfogásnak.

Pesti Imre kedden sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányzatot, hogy ne üzleti alkut kössön a kórházakkal, hanem oldja meg az intézmények finanszírozási problémáit.
Felidézte: a kórházak képviselői 25 milliárd forintot kértek, a kormány 10,5 milliárdot ígért ebben az évben, amelyből 4,5 milliárdot odaadott novemberben, decemberben pedig hatmilliárd forint átutalását ígérte.

A megállapodás azt nem tartalmazta, hogy mindeközben a kórházaktól újabb forrásokat vonnak el - tette hozzá a fideszes képviselő, aki szerint ezen elvonások közé tartozik, hogy az elmúlt egy-két hónapban olyan mértékben csökkent a finanszírozás, hogy annak csak töredékét juttatták vissza a 4,5 milliárd forinttal.

A Magyar Nemzeti keddi számában azt írta, az egészségügyi szervezetek vezetői arról egyeztetnek, hogyan reagáljanak a kormány azon döntésére, amellyel szerintük visszaveszi a nekik juttatott pluszforrás egy jelentős részét. A Népszava szerint akár újabb figyelemfelhívó akciókra, tiltakozásra is készek a kórházvezetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását