2024. május 20. - Bernát, Felícia

Exkluzív interjú Góczi Istvánnal, az EMFESZ vezetőjével!

Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója nem sokkal a Nemzeti Nyomozó Iroda cégénél tartott házkutatása előtt adott interjút a HírExtrának.
2009. november 23. hétfő 07:59 - Pénzes Dávid

Még így is lehet profitot elérni?

Kimondhatom, hogy a lakossági szolgáltatásunk nem veszteséges. A szolgáltatói irodánkat például leköltöztettük Nyíregyházára (kb. 70 embert), mert ott jóval olcsóbban lehet irodát bérelni – háromszor olcsóbb, mint a fővárosban. De a többi költség is közel a felébe kerül ott, mint Budapesten.



Az orosz-ukrán gázvita megint esedékes lehet. Ön hogyan látja?

Azt hiszem, hogy sokat változott a helyzet. Nagyban Európától függ, hogy lesz-e probléma. Emlékezzünk vissza, a tavalyi gázválságra, mikor az Unió sokáig hallgatott. Most pedig, mikor éppen csak a szele fújdogál a krízisnek Barroso azonnal felhívta az ukrán elnököt és világossá tette, hogy Ukrajna ne számítson az EU-ra, ha gond lesz.

Azt gondolom, hogy Európa viselkedés nagyon fontos: ha mi következetes álláspontot képviselünk, akkor nehéz lesz felvállalnia Ukrajnának, hogy megint akadályozza a tranzitot. Egy ország, amely az Unióba készül, nem vállalhat fel egy újabb konfliktus az EU-val.

Az EMFESZ-t hogyan érintheti egy esetleges krízis?


Minket éppen annyira érinthet, mind bárki mást.

És Magyarországot?

Ma annyi földgáz van a magyar tározókban – nem beszélve a megépült stratégiai tározóról - hogy, nagyon kis hatással lenne az országra egy esetleges gázkorlátozás. Magyarország kiválóan biztosította magát gázellátási szempontból.

Az EMFESZ célja nyilvánvalóan, hogy keletről szerezze be az olcsóbb gázt. Hogyan állnak ezek a tárgyalások?


Ezeket csak lépésről lépésre lehet megoldani. Először is tudni kell, hogy ma Magyarországon nincs hiány gázból. Negyven éve nem voltunk ilyen jó helyzetben. Ennek több oka is van. A világgazdasági válság miatt kevesebb a fogyasztás; nem növekszik a magyar gazdaság úgy, ahogy azt tervezték; megépült egy új betáplálási egység Ukrajna felől, ami 30 százalékkal megnövelte a transzportkapacitásunkat; és megépült a már említett stratégiai tározó. Azt is mondhatjuk: ellepte az országot az áru.

Ezért az EMFESZ nem akarja tovább növelni a feszültséget a piacon, nem szeretnénk újabb mennyiségeket a magyar piac nyakába önteni, mert azzal esetleg a magyar kitermelést is veszélyeztetnénk. Nem érdeke Magyarországnak, hogy az import miatt a magyar kitermelést vissza kelljen fogni. Az EMFESZ-nek az a célja, hogy úgy szállítson a piacra a földgázt, hogy azzal egyensúlyozza a piacot.

Ettől még a Gazprommal lehet tárgyalni, hogy olcsóbb gázt kapjanak.

Természetesen az EMFESZ most is több lehetséges gázbeszállítóval tárgyal.

Kimondhatjuk, hogy gyakorlatilag bármi is történik az oroszok és az ukránok között, Magyarország téli gázellátása biztosított?

Igen, ezt kimondhatjuk.

Lehetséges lenne Magyarországon egy gáz tőzsdét létrehozni?


Ma már igen. Mert hiába van tőzsde, ha nincs hozzá piac. De mára már az országban van olyan gázpiac, ami képes lenne működtetni egy ilyen tőzsdét. A teljes piacnyitást mindenképp meg kellett várni, hogy minden feltétel adott legyen. Ezek a feltételek ma adottak.



Hogyan áll az EMFESZ a tulajdonlása körül perekkel?

Ahány pert indítottak ellenünk, azt első fokon megnyertük. Jogilag tehát a RosGas az EMFESZ tulajdonosa. A folyamat persze nem ért véget, vannak fellebbezések, de ez a munkánkat nem zavarja.

Lesz új tulajdonos?

Biztos vagyok benne, hogy lesz egy átrendeződés, ahogy ezek a peres folyamatok lezajlanak.

Mikorra tehető ez?

Nehéz megmondani. Lehet húzni ezeket az ügyeket, de az EMFESZ-nek az az érdeke, hogy minél előbb lezáruljanak.

A Nabucco és a Déli áramlat gázvezetékekről nap mint nap hallunk. Önnek mi a véleménye: kell mind a kettő, vagy csak az egyik?

Ebben sok a politika, én szakmai véleményt szeretnék mondani. Nekünk, akik kiszolgáljuk a fogyasztókat, érdekünk, hogy mindezt biztonsággal tegyük, olyan szállítási követeléssel, ahogy ezt ők kérik. Éppen ezért mi azt tudom csak mondani, építsék meg az összes vezetéket.

Ez Magyarország számára stratégiailag is fontos.


Nagyon fontos. Hogy melyik vezetéket építik meg gazdasági szempontból nézve, a piac dönti majd el. Hosszabb távon Európa ellátása érdekében mindkét vezetékre szükség van. Magyarország csak profitálhat ebből, hiszen köztudottan tranzitország vagyunk. Ráadásul kiváló geológiai adottságokkal, jól ellátva tározókkal. Akár egy közép-európai balanszírozó központtá is válhatnának. Ha meg lenne rá a forrás, akkor ezt már csak csinálni kellene. A politikai döntés már más kérdés.

Az EMFESZ nem csak az országhatárokon belül van jelen. Hogyan állnak a külföldi projektek?


A lengyel leányvállalatunk jelentőset fejlődött az elmúlt két évben. Szert tettünk 17 ezer km2 kutatási terület koncessziójára. Végeztünk már geológiai kutatásokat, fúrtunk kutakat. Két kutunk már el is indította a kitermelést, és mint nagykereskedők értékesítjük a gázt. Lengyelországban még nem tart ott a gázliberalizáció, mint nálunk, de amint lehetőség lesz rá, készek leszünk belépni a lengyel piacra.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását