2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hogyan változott a magyar gázpiac?

Ez év július elsejével megváltoztak a magyarországi gázpiac szabályai. A változások hatását az eltelt negyed évben minden gázkereskedő máshogy élte meg. Utánajártunk, milyen tapasztalatokat szereztek a nagyok.
2009. november 11. szerda 12:29 - Pénzes Dávid
Az új gáztörvény kettős piaci mechanizmust léptetett életbe az egyetemes szolgáltatást és a szabadpiaci gázellátást. A földgáz egyetemes szolgáltatást a 20 m3/óránál kisebb lakossági fogyasztók, és a 20-100m3/h vásárolt kapacitással rendelkező nem lakossági fogyasztók vehetik igénybe. A 100 m3/óránál nagyobb kapacitás lekötésű fogyasztóknak kötelező volt kilépni a szabadpiacra. Természetesen a kisebb, (pl. lakossági) fogyasztók, szintén élhetnek a szabad választás jogával és kilépve a szabad piacra szolgáltatót válthatnak.

Általánosságban elmondható, hogy a szabadpiac kisebb mértékű szabályozást, az árak szabadabb mozgását, de egyben nagyobb árkockázatot jelent a fogyasztók számára. A szabadpiaci kereskedő a fogyasztóval szabadon állapodik meg a szolgáltatás minden részletében, így a földgáz árában is.

A Főgáz

A Fővárosi Gázművek illetékesei egyetértenek azzal, hogy júliustól új időszámítás kezdődött a magyar gázpiacon. Mint Bálint Norbert a Főgáz szóvivője elmondta, szabadpiaci ajánlatokat egyelőre kizárólag az üzleti fogyasztóknak adnak, a lakosság számára később teszik ezt elérhetővé. Elmondta, a fővárosban a cégek folyamatosan keresik a Főgázzal a kapcsolatot, aminek szerinte egyik oka, hogy a Főgáz ismertsége 100 százalékos.

A szóvivő hozzátette, Budapesten kívül is egyre fokozódik az érdeklődés a cég iránt, ami szerinte annak köszönhető, hogy a Főgáz országos méretekben is meghatározó szereplője a gázpiacnak. Mint mondja, az elmúlt évek szabadpiacon szerzett tapasztalatait fel tudták használni olyan tarifák, tarifacsomagok kialakítására, amelyek eltérő fogyasztási struktúrájú és teherviselő képességű üzleti ügyfelek igényeit is kielégítik. Elmondása szerint a szerződési feltételek - gondolva itt akár a fizetési feltételekre, a fizetés pénznemére - bőven nyújtanak lehetőséget arra, hogy ügyfeleikkel megtalálják a mindkét fél számára előnyös szerződési konstrukciót.

Jelenleg az értékesített gázmennyiség felét már a szabadpiacon értékesítik és Bálint Norbert szerint kimondható, hogy a részben a hazai gázforrásokra épülő értékesítési portfoliójuk kiegyensúlyozott. Elismerte, hogy a liberalizáció óta a cégtől váltak le ügyfelek, de ez szerinte érthető, hiszen eddig a Főgáz monopolhelyzetben volt. De hozzátette „a fluktuáció a prognosztizált szinten van, a kieső fogyasztást más területekről pótolni tudjuk.”

A Tigáz

A Tigáz elébe ment a piacnyitás kihívásainak igyekezett pluszszolgáltatásokat kínálni ügyfeleinek – mondta el kérdésünkre Győrösi Pál a cég szóvivője. Példaként említette a Tigáz utalványt, amit egyelőre az energiaszektorban egyedül ez a cég vezetett be. Lényege, hogy a munkaadók jelenleg háromszor 7150 forint összegig adómentes juttatásként nyújthatják ezt a munkavállalóik számára, akik ezzel rendezhetik gázszámlájukat.

A liberalizáció más újdonságot is „kikényszerített” a cégnél. Elindították a Számla Angyal programot, amely egy éven keresztül akkor is fizethetővé teszi a gázszámlát ügyfelünk számára, ha baleset, betegség, vagy munkanélküliség esetén anyagi problémái adódnak.

Egyetemes szolgáltatás
A földgázpiac teljes megnyitásával a közüzemi szolgáltatási kör megszűnik. Azon fogyasztók számára (például lakossági fogyasztók és egyéb kisfogyasztók), akik nem rendelkeznek lényeges alkuerővel, továbbra is biztosítani kell ellátásuk folyamatosságát. Erre jön létre az ún. egyetemes szolgáltatás. Az egyetemes szolgáltatók számára ellátásbiztonságot és szolgáltatási színvonalat garantáló szerződéskötési kötelezettséget ír elő a vonatkozó jogszabály.
Győrösi Pál szerint a legfontosabb piaci változás, hogy amíg az árak között jelentős eltérés nincs, addig a szolgáltatóknak igyekezniük kell a szolgáltatási színvonalat minél inkább növelni. Ma már az ügyfelek inkább választanak olyan szolgáltatót, amelyiknél például a vezetékes telefonról történő mérőállás közlés díjtalan, vagy amelyiknél a fárasztó postai sorban állás helyett otthonról is kényelmesen intézhető a gázszámla rendezése – mondta tapasztalatai alapján a szóvivő.

A Tigáz menedzsmentje úgy látja, fontos az ügyfelek számára, hogy legyen a lakóhelyük közelében ügyfélszolgálati iroda, amelyik modern és kényelmes, hogy a várakozás néhány perce is kellemesen teljen. Ezért a cég év végére 48 irodát fog működtetni országszerte.

Az EMFESZ-ről Győrösi úgy vélekedett, hogy a cég a liberalizáció egyik legérdekesebb ajánlatát adta a 8 százalékos kedvezményes árajánlattal. Szerinte az ügyfelek számára hamar világossá vált, hogy ez az ígéret csak marketingszempontból hangzatos ám ő úgy látja ez nem fedi a valóságot, hiszen mint mondja, a kedvezmény nem az egész gázszámlára vonatkozik csak bizonyos díjtételekre.

Győrösi véleménye szerint a pár száz forintos havi spórolás nem ellensúlyozza a szolgáltatási színvonal hiányát, hiszen bizonyos esetekben a személyes ügyintézés elkerülhetetlen az ügyfélszolgálati irodákban. „Anyagilag sem mindegy, hogy lehet e választani a havonkénti diktáláson alapuló fizetési mód és a részszámlás fizetési mód között? Esetleg létezik e a választott szolgáltatónál részletfizetési lehetőség?” – tette hozzá.

A Tigáz árképzését a szóvivő elmondása szerint a gázpiac új szereplőinek megjelenése nem befolyásolta, mert a cég jövőt nem az árversenyben, hanem a szolgáltatási színvonal növekedésében látja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását