2024. május 23. - Dezső

Mit tervez a Fidesz Józsefvárossal?

Kocsis Máté a legesélyesebb arra, hogy a november 22-i. választáson elnyerje Józsefváros polgármesteri tisztségét. A jelenlegi fideszes alpolgármestert kérdeztük programjáról, jövőbeni céljairól.
2009. november 16. hétfő 08:01 - Pénzes Dávid
Mi a legelső lépés, amit meg tenne, ha önt választanák a kerület polgármesterének?

Sok területen van mit tenni, és sok döntés is vár ránk már decemberben: a jövő évi költségvetés tervezése nem kis feladat lesz, az önkormányzatokat érintő drasztikus elvonások közepette. Ezért azt hiszem, egy időben kell majd minden területtel gondolkodni. A közbiztonság javítását szolgáló döntések, intézkedések egy részét azonban az első két hónapban meg fogjuk tenni.

Hogyan látja most a kerületet, mik a problémák?


Vitathatatlan, hogy Józsefváros városképe sokat javult a rendszerváltás óta, s a legdinamikusabban fejlődő kerület között tartják számon, ugyanakkor a józsefvárosiak életszínvonala és közérzete nem követte az évek során ezt a fejlődést. Ma is ez a legszegényebb kerület, itt a legtöbb munkanélküli, itt a legalacsonyabb az iskolázatlanság, katasztrofális a lakosság egészségügyi állapota, és minden eredmény ellenére, amit elértünk a közbiztonság javulása terén még mindig van tenni való, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat az emberek. Szeretném, ha olyan programok indulnának, amelyek ezeken a tényeken változtatnának.

A Rév8 rendkívül jelentős projekteket vitt a kerületben: Mi lesz a Rév8 sorsa, ha Alföldi György, a cég vezérigazgatója esetleg távozik. (A HírExtra nem megerősített információi szerint tervezi a visszavonulást a cégvezér)

Dr. Kocsis Máté
A Pázmány Péter Egyetem jogi karán diplomázott. A Budapest Corvinus Egyetem - Századvég Politikai Akadémiáján politikai szakértő szakon másoddiplomás képzésben vett részt. A 2006. évi önkormányzati választásokon választották a VIII. kerület 1-es számú választókörzetének egyéni képviselőjévé. A 2006-ban megalakult 28 fős józsefvárosi képviselő-testületben, a többségi - 16 képviselővel rendelkező- Fidesz-KDNP frakció tagja és főállású alpolgármestere. Csécsei Béla (SZDSZ) polgármester mellett alpolgármesterként elsősorban az oktatásért felelős területen tevékenykedett. 2008-ban a többségi Fidesz-KDNP frakció őt választotta meg új vezetőjeként. Frakcióvezetővé választásakor úgy nyilatkozott, hogy kész akár a megegyezésre, akár a nyílt konfliktusra politikai ellenfeleivel, ha az, Józsefváros érdekét szolgálja. A polgármester betegállományban tartózkodása alatt alpolgármesterként ő gyakorolta a legtöbb hatáskört.
Alföldi György távozásától vagy maradásától függetlenül is tervezzük a Rév8 átalakítását.

Milyen nagyobb fejlesztéseket tervez a jövőben - ezek megvalósítása hogy áll?

Programomban úgy fogalmaztam, tenni kell még a fejlesztésekért, ez azt jelenti, hogy azokat a városfejlesztési programokat,amelyek most zajlanak a kerületben további is prioritásként kezeljük. 2008-ban 1,9 milliárd forintot nyertünk az EU-tól a kerület leghátrányosabb részének, a Magdolna-negyednek a szociális város-rehabilitációjára, ehhez 200 milliós önrészt biztosítottuk. Ennek köszönhetően, nemcsak városcsinosítás, hanem a problémák gyökereit orvosolandó programokat hajtunk végre: például foglalkoztatási, képzési programokat.

Szeptemberben hoztunk arról döntést, hogy újabb pályázatot adunk be szociális város rehabilitációra, amelynek keretében például a Teleki tér rendezését végrehajthatnánk. Már elindult az Európa Belvárosa Program, a történelmi Belső-Józsefváros kulturális és gazdaságfejlesztési programja, amelynek célja, hogy Józsefváros belső részét bekapcsoljuk a belváros vérkeringésébe, és páratlan építészeti és kulturális értékeit megismertessük a fővárosiakkal, a turistákkal.

Az Orczy-negyedben lesznek változások?


Már konkrét döntéseket hoztunk olyan fejlesztésekről, mint az Orczy park felújításának folytatása, ez nemcsak a kerületnek fontos, hanem egész Pest egyik legnagyobb zöldterületéről beszélünk, amit a tavalyi beruházásnak megfelelően már sikerült felébreszteni a Csipkerózsika álmából, sőt Józsefváros színháza a Bárka Színház lehetőséget kapott arra, hogy a parkot egy színházi programokkal teli, kulturális, szabadidő parkká tegye.

Programom része az Orczy-negyed szociális város rehabilitációjának előkészítése. Ez a városrész hasonlóan elesett, mint a Magdolna-negyed: munkanélküliség, szegénység, rossz lakhatási körülménynek jellemzik. Nem utolsósorban a nagy fejlesztések közé merem sorolni, a józsefvárosi iskolafejlesztési terveinket, amelyet már 2006 óta folytatunk: négy vadonatúj sportudvar beruházáson vagyunk túl, és az iskola felújítások állnak előttünk.

Az LMP kampányetikai kódexével egyetért?

Az LMP kódexe hiteltelen takarózásnak tűnik, annak tudatában, hogy a párt ajánlószelvényei már a leadás napján rendőrségi vizsgálat tárgya voltak, mert a Helyi Választási Iroda túl sok szabálytalanul kitöltött volt közöttük. Ezért nem tudta komolyan venni egyetlen jelölt sem a kezdeményezésüket.

Csak évben, vagy a következő ciklusban is számol? A kerületfejlesztési programja milyen időtávra tervez?

A most kiadott programom egy év feladatait összegzi, de mindenki kiolvashatja belőle, hogy melyek azok a csapásirányok, amelyeket fontosnak tartok hosszútávon, és amelyek hosszútávon valóban változást hozhatnak, biztonságos változást Józsefvárosnak. Sokan szeretnénk, hogy jobb legyen itt élni, ne meneküljön a VIII. kerületből az ember. Hogy ezt elérjük természetesen egy év kevés, de irányba lehet fordítani a hajót.

A kerületben nagyszámú roma kisebbség él. Romaügyekben mit tart prioritásnak milyen céljai, javaslatai vannak?


A kerület lakosságának 25 százaléka roma. A cigány kisebbségi önkormányzatunk szerint, egyértelmű, hogy e téren mik a feladatok: iskoláztatás, iskoláztatás, iskoláztatás. Semmi nem fog a reménytelen helyzetükön addig változni, ameddig a tömeges iskolázatlanság jellemzi a romákat, addig marad az életen át tartó munkanélküliség, a segélytől függés.

Ez nem egy év lesz, és persze nem is lehet az önkormányzatnak egymaga megváltani a világot, de ami tőlünk telhető, azt meg fogjuk tenni. A gyerekeknél kell kezdeni ennek az alapjait, a felnőtteket pedig ha kell, be kell ültetni újra az iskolapadba és szakmát adni a kezükbe. Őszintén hiszem, hogy az ilyen programoknak a jövőben érezhető is lesz az eredménye.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kacsagep
2009. november 19. 14:35
A Kampány Etikai Kódexet Kocsis Máté azért nem írta alá, és azért kezdett el visszamocskolódni, meg az LMP-t dobálni sárral, mert nem akar elszámolni a kampányköltéseivel. Máig nem tudni, hogy mennyit mire, és pontosan milyen pénzből költött a kerületi kampányára. Persze vádaskodni mindig könnyebb, mint átláthatóan kampányolni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását