2024. május 23. - Dezső

Négy jelölt indul a vasárnap

Négy jelölt közül választhat polgármestert a közel 59 ezer józsefvárosi választópolgár vasárnap; a szavazást éles politikai viták előzik meg.
2009. november 19. csütörtök 16:38 - HírExtra
A VIII. kerületben azért tartanak november 22-én időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, a kerület korábban SZDSZ-es, majd függetlenként tevékenykedő polgármestere szeptember elején megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.

A tisztségért négy jelölt indult: a Fidesz és a KDNP által támogatott Kocsis Máté, az SZDSZ-es Takács Gábor, az MSZP-s Komássy Ákos valamint a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltje, Kispál Gergely. A józsefvárosi választópolgárok száma 58.931, a jelöltállításhoz a választópolgárok legkevesebb 2 százalékának - 1.179 polgárnak - az ajánlását kellett összegyűjteni az október 30-ai határidőig.

Kocsis Máté jogász jelenleg alpolgármesterként és az önkormányzatot irányító Fidesz-KDNP-frakció vezetőjeként dolgozik a Józsefvárosban. Takács Gábor 1998 óta a józsefvárosi SZDSZ-szervezet elnöke, a fővárosi választmány elnökségi tagja, és az SZDSZ Országos Tanácsának tagja. Komássy Ákos korábban Medgyessy Péter akkori miniszterelnök személyi titkára volt, és egy ideig az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal elnöki tisztségét is betöltötte. Kispál Gergely író, fordító, újságíró.

A polgármester választása egyfordulós, relatív többségi választás, tehát polgármester az a jelölt lesz, aki a jelöltek közül a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

A józsefvárosi választással kapcsolatban a rendőrség nyomozást rendelt el, ugyanis a Magyar Televízió egyik munkatársa a józsefvárosi választási irodánál október elején leadott 45 ajánlószelvényt, amelyet illegális úton szerzett be egy ismeretlen személytől. A vásárolt ajánlószelvények miatt a rendőrség választás rendje elleni bűncselekmény miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője november 16-án arról számolt be, tudomásuk van arról, hogy a józsefvárosi önkormányzat nevében Takács Gábor SZDSZ-es alpolgármester megbízásos szerződést kötött lemondása napján Csécsei Bélával öt évre nettó 750 ezer forint értékben. A politikus többször hangsúlyozta, hogy spekulációról van szó. Nyakó István, a párt szóvivője szerint a szerződés nem köttethetett volna meg a kerületben többségben lévő Fidesz jóváhagyása és tudta nélkül, és azt mondta, alapos a gyanú, hogy ez a járulékaival együtt közel százmillió forint Csécsei Béla lelépési pénze és a polgármesteri pozíció ára a Fidesz-SZDSZ nagykoalíció számára. A Fidesz szerint az MSZP rágalmaz és hazudik.

November 18-án az SZDSZ józsefvárosi alelnöke, Szabó Gábor azt írta közleményében, hogy egy most nyilvánosságra hozott - a www.8ker.blog.hu-n olvasható - levél szerint Komássy Ákos, az MSZP polgármesterjelöltje "hatalmi szóval" rendelt ki iskolásokat egy játszótér takarítására, és az akciót kampánycélokra fordította.

Komássy Ákos az MTI-nek ezt a közlést az SZDSZ ellene folytatott "mocskolódó, negatív kampánya" újabb lépésének minősítette. Mint mondta, tudomásul vette, hogy a létrejött "SZDSZ-Fidesz paktum" azt hozta ki az SZDSZ-ből, hogy most "ők játsszák a rossz rendőr" szerepét, ugyanakkor ezt nagyon sajnálja, mert a helyi polgármester-választásnak Józsefváros ügyeiről kellene szólnia. A politikus közölte, hogy az ügyet haladéktalanul kivizsgálja. Mint később elmondta, nem volt tudomása arról, hogy nem önkéntesek vesznek részt az akcióban.

A Fidesz jelöltje, Kocsis Máté csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatta a Hír TV szerdai felvételét, amely szerint választási csalás gyanújával tett feljelentést egy józsefvárosi hajléktalan a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A feljelentő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat. A hajléktalan szerint azt mondták nekik: az adatokra azért van szükség, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson - hangzott el a televízió riportjában.

A tudósítás szerint a józsefvárosi Vöröskereszt nappali melegedőjének munkatársai arra lettek figyelmesek, hogy egy fekete autó állt meg az épület előtt ebédidőben. A hajléktalanoktól személyi igazolványt kértek, adataikat lefénymásolták arra hivatkozva, hogy az egyik egészségpénztár részére toboroznak ügyfeleket. Az adatokért állítólag ezer forintot adtak és "politikai jó tanácsot". Az egyik nő feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A nő arra a kérdésre, elhangzott-e, hogy az MSZP-re kell szavazni, úgy válaszolt: "így van, így van".

Kocsis Máté azt mondta: a csatorna birtokába került dokumentumok, tanúvallomások egy "durva választási csalást" lepleznek le.

Komássy Ákos erre úgy reagált az MTI-nek: "semmiféle szavazatvásárlásban, vagy ehhez hasonló tevékenységben semmilyen MSZP-s aktivista nem vett és nem is vesz részt".
Az MTI érdeklődésére választási szakértők azt mondták: pusztán a hajléktalanok lefénymásolt személyi igazolványaival nem lehet választási csalást elkövetni, a fénymásolással nem lehet megakadályozni, hogy a választók elmenjenek szavazni, és más sem szavazhat helyettük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását