2024. április 28. - Valéria

18 éve hunyt el a rock királya

1991. november 24-én, 18 éve hunyt el Freddie Mercury, a Queen korszakalkotó frontembere. November 24-én a magyar rajongói klub emlékezik rá. Tátrai Tibort, Charliet és Pély Barnát is megkérdeztük arról, mit jelentett nekik a legenda.
2009. november 18. szerda 07:46 - Forró János
A legenda

„Én nem leszek rocksztár. Legenda leszek” – jelentette ki egykor Freddie Mercury, és ma már tudjuk: a próféta szólt belőle. Már életében a valaha élt egyik legkarizmatikusabb előadónak tartották, 1991-ben bekövetkezett tragikus halála után pedig vitathatatlanná vált, hogy az egyetemes pop- és rockzene kitörölhetetlen csillaga távozott el közülünk.

Mercury 1946. szeptember 5-én, Farrokh Bulsara néven született Zanzibár szigetén, párszi indiai szülők gyermekeként. Családjával az 1964-es zanzibári forradalom elől Londonba menekült, ahol grafikusművészi diplomát szerzett. 1970-ben megismerkedett Roger Taylorral és Brian May-vel, akikkel még ez évben megalapította a Queen együttest.



A 80-as évek elején New York-ban és Manchesterben élt, és meglehetősen bohém, kicsapongó életmódjáról volt híres. Mindkét végén égette a gyertyát, féktelen mulatozások központi figurája volt, legendás partijai a mai napig etalonnak számítanak napjaink gazdag celebritásai számára. 1988 után már alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. Az egykori bulimágus egyre soványabb lett, legendás hangja megkopott. Az AIDS-ben szenvedő biszexuális énekes 1991-ben már azzal a tudattal énekelte fel utolsó dalait, hogy azt a közönség csak halála után fogja hallani.

A Királynő ragyogó csillaga

Minden idők egyik legnagyobb hatású rockegyüttese 1970-ben alakult meg Freddie Mercury énekes, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos részvételével. Bemutatkozó albumuk 1973-ban jelent meg, ám ekkor még kevesen ismerték fel erejét (évekkel később egy kritika minden idők egyik legalulértékeltebb debütáló albumának nevezte). A  siker 1975-ig váratott magára, bár ekkor albumaikat már egységesen pozitív kritikai visszhang követte.



A 75-ös megjelenésű, elsőként angliai listavezető A Night At The Operával kezdetét vette a sokáig töretlen sikerszéria, a két évvel későbbi News Of The Worlddel pedig felértek a csúcsra. Híresek voltak rendkívül változatos, sokszínű dalaikról, a hard rock, heavy metal és progresszív rockon kívül sok helyen kabaréelemek is feltűnnek. A 80-as évek elején az együttes a diszkó- és az új hullám stílussal kacérkodott, és a későbbi lemezeikre is erősen rányomta a bélyegét a könnyed pop rock-hangzás. A koncertek húzóembere egyértelműen Mercury volt, aki karizmatikus előadásmódjával képes volt az egész koncert alatt fenntartani a közönség figyelmét. Híresen nagy hangterjedelme az évek során jelentősen megkopott, de hiányosságait ellensúlyozni tudta a profizmusa.

Mercury az utolsó pillanatig várt betegségének bejelentésével: 1991. november 23-án tudatta közleményben a világgal, hogy AIDS betegségben szenved. Másnap elhunyt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását