2024. május 14. - Bonifác

18 éve hunyt el a rock királya

1991. november 24-én, 18 éve hunyt el Freddie Mercury, a Queen korszakalkotó frontembere. November 24-én a magyar rajongói klub emlékezik rá. Tátrai Tibort, Charliet és Pély Barnát is megkérdeztük arról, mit jelentett nekik a legenda.
2009. november 18. szerda 07:46 - Forró János

„Freddie Mercury éneklése egyszerűen orbitálisan gigantikus”

A HírExtra híres hazai zenészeket kérdezett meg arról, mit jelentett nekik a Queen és elsősorban Freddie Mercury.



Bár Pély Barna szívéhez inkább a rhythm and blues közel, azért elismerően vélekedett a Queen köztudottan macskarajongó frontemberéről is: „Az a fajta éneklés, amit a Freddie Mercury csinált, teljesen egyedülálló és meghatározó volt. Ráadásul annyira egyedi, hogy gyakorlatilag utánozhatatlan is. Korszakalkotó egyértelműen, és természetesen az én életemre is nagy hatással volt, ki ne emlékezne az It’s A Kind Of Magic-re meg a Crazy Little Thing Called Love-ra?”

Charlie elárulta: számára sosem volt példakép az excentrikus világsztár. „Én nagyon-nagyon szeretem a pacákot, meg nagyon tisztelem a Queent, de nekem nem volt a példaképem. Ő egy olyan vonalat húzott, amit én nem szerettem. Nagyon stúdiózene volt ez, ezek a csodálatos dalok évekig tartó stúdiómunkák eredményeként születtek. Én ezt az egész jelenségeket nem szeretem. Ennek ellenére nagyon tisztelem őt.”

„A Queen az egy egyedülálló, karizmatikus banda, Freddie Mercury pedig egy irgalmatlan pali volt. Amikor volt az a nagy koncert, amit a halála emlékére tartottak, akkor egyedül George Michael tudott hasonlóan énekelni, mint ő. Az összes többi világsztár mind befázott. Freddie Mercury éneklése egyszerűen orbitálisan gigantikus” – nyilatkozott szuperlatívuszokban Tátrai Tibor gitáros.



Emlékezés

November 18-án, szerdán este 18 órától a 18 éve elhunyt Freddie Mercuryra emlékezik a Magyar Queen Rajongók Klubja, a Cartaphilus Könyvkiadó, valamint az EMI Zenei Kft. az Alexandra Pódiumon (1055 Budapest, Nyugati tér 7., Alexandra Könyvesház 4. emelet).

Két előadás is színesíti a programot. Először a 2009. augusztus 14-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel bemutatott Egy bohém rapszódiája című Freddie Mercury emlékkoncertből hallhatunk részleteket ismert énekesek előadásában, majd a Queen Unplugged Project akusztikus koncertjén szólalnak meg a legendás együttes legszebb dallamai.

Az emlékesten bemutatásra kerül a nemrég megjelent „Freddie Mercury élete saját szavaival” című könyv, valamint a Queen együttes „Absolute Greatest” című lemeze is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását