2024. május 14. - Bonifác

Demjén Ferenc új lemeze

Ma jelenik meg Demjén Ferenc várva-várt új albuma A lelkünk most is vágtat címmel; az énekes-dalszerző friss számairól, hagyományos év végi Aréna-koncertjéről és régebbi zenekarai napokban újra kiadott lemezeiről is beszélt az MTI-nek adott interjúban.
2009. november 13. péntek 07:27 - HírExtra
"Az új CD címadó dala nem teljesen új, néhány éve a lovas világkupára írtam Menyhárt Jánossal és koncerten is játszottuk, de lemezen még nem jelent meg. A többi 11 szám az idei év termése. Az albumot alapvetően erőteljes gitárhangzás jellemzi, ugyanakkor lírai dalok is találhatóak rajta" - mondta Demjén Ferenc.

Az énekes legutóbbi (hatvanadik születésnapi) stúdióalbuma, a Demjén 60 három évvel ezelőtt jelent meg. Az akkori két szerzőtárs, Závodi Gábor és Menyhárt János az új lemezen is együtt dolgozott Demjénnel, emellett két dal (Ismeretlen láz, Az élet vár még) zenéjét Jamie Winchester jegyzi.

"Talán érezhető a szövegeimen, hogy egy olyan év előtt állunk, ami nemcsak a stílusban, de minden másban változást fog jelenteni Magyarországon. Ha napi aktualitás nem is érhető tetten, de évi mindenképpen; azt akartuk, hogy a dalok 2009 végének Magyarországáról szóljanak. Az emberek nem mindig a rózsaszínű szerelemre és kitalált világokra kíváncsiak" - fogalmazott Demjén Ferenc.

Az új dalok közül a tervek szerint hat fog elhangzani a december 30-iki Demjén-koncerten a Papp László Budapest Sportarénában. Állandó zenekarával addig is többször fellép, ezen a héten pénteken például Kiskunfélegyházán, december 27-én pedig Pécsett.
"Egy lemez bemutatásakor mindig saját ujjainkba kell harapni, hiszen a közönség kötelezően elvárja a régi slágerek eljátszását. Most ráadásul néhány olyan régebbi számot is műsorra tűzök, amit korábban koncerten még sohasem adtam elő. Az Arénában legalább két és fél órát zenélünk majd" - fejtette ki az énekes. Demjén Ferenc zenekarának összetétele évek óta változatlan: Menyhárt János gitározik, Závodi Gábor és Vass Attila billentyűs hangszereken játszik, Kovács Barnabás basszusgitározik, Solti János dobol, Vincze Tamás ütőhangszereken játszik, Bársony Attila és Demeter György pedig vokálozik.

Demjén Ferenc az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy az Alexandra Records gondozásában, a "könnyűzenei archívum" sorozatban a napokban újra kiadták az énekes két korábbi zenekara, a Bergendy (Bergendy 1972, Hétfő 1973, Ötödik sebesség 1974) és a V, Moto-Rock (I. 1978, II. 1980, Gyertyák 1982) három-három, a Hungaroton által évekkel ezelőtt CD-n már megjelentetett lemezét. Kitért arra, hogy a kiadványok újramegjelenéséről ő is csak nemrég értesült.

"A Hétfő volt az első Magyarországon megjelent könnyűzenei duplalemez. A Bergendy akkori felállása friss volt, számtalan dalt írtunk, bennem is sok energia feszült. A Hétfő egyrészt szójáték volt (hét fő alkotta a zenekart), másrészt kitaláltuk, hogy a hétfői nap minden órájára csináltunk egy dalt, így lett rajta 24 szám, köztük olyanok, mint az Iskolatáska vagy a Hadd főzzek ma magamnak. Két hét alatt írtam meg a szövegeket, emellett zenéket is szereztem rá. Emlékszem, a közönség jól fogadta, ma már elképzelhetetlenül nagy példányszámban kelt el" - mondta.

A Bergendy zenekar az énekes-basszusgitáros Demjén Ferenccel a soraiban 1970 és 1977 között sikerkorszakát élte, a csapat rendkívül sokszínű zenét játszott; volt benne pop, rock, dzsessz és mindezek fúziója.

"A hangzást alapvetően meghatározta a három fúvós, Bergendy István, Bergendy Péter és Hajdu Sándor. Szórakoztató, színpadilag is feltűnő és kidolgozott produkciót nyújtottunk, folyamatosan koncerteztünk. 1977-re aztán a lendület abbahagyott, stílusbeli viták is adódtak, végül hárman távoztunk. Számomra természetes volt, hogy következő együttesemmel, a V, Moto-Rock-kal keményebb zenét fogok játszani, de az igényességet ebben a rockos felállásban is szem mindig szem előtt tartottam. A +mocis+ korszak 1988-ig tartott; mindkét zenekar repertoárjából játszom azóta is" - emlékezett az énekes.
A V, Moto-Rock, amely 1978 és 1987 között hat stúdióalbumot készített, tavaly egyetlen koncert erejéig - óriási sikerrel - újra összeállt (Demjén és Menyhárt mellett Lerch István billentyűs és Herpai Sándor dobos alkotta a zenekart). A Bergendy esetében még egy fellépés már nem valószínű; nem csak a billentyűs Latzin Norbert halála miatt.
"Előre szeretek nézni, nem pedig a múltba. Mostani koncertjeinkre egy egészen más generáció jár, a mai fiataloknak már valószínűleg nem sokat jelent a Bergendy zenekar" - mondta Demjén Ferenc az MTI-nek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását