2024. április 28. - Valéria

Pálinkás: az MTA-nak hitele is van de felelőssége is

A Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) nagy közbizalom övezi, van hitele, éppen ezért felelősséggel tartozik az országnak és a társadalomnak a tudományok magas színvonalú művelése területén - jelentette ki Pálinkás József, az akadémia elnöke hétfőn Debrecenben.
2009. november 2. hétfő 14:40 - HírExtra
Az akadémikus a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozatának nyitóünnepségén beszélt erről, kiemelve, hogy fontos feladatuk a tudomány hitelességének megtartása.
Szólt arról, hogy a XX. században megváltozott a tudomány és a mindennapi élet kapcsolata, hiszen a technika vívmányai életfeltételeinkké váltak, ugyanakkor a tudományos élet el is szakadt a hétköznapoktól.

Figyelmeztetett arra: a fiatal generációk sok esetben leegyszerűsített, manipulatív és hírnévre, szenzációra éhes csatornákon jutnak információhoz. Ez által sokaknál hitbéli kérdéssé vált a tudomány, hiszen úgysem tudja ellenőrizni annak hitelességét.

A tudomány művelőinek feladata ezért, hogy "mentesek legyenek a becsvágytól, hogy hitelesek maradjanak, hogy a valószínűre ne mondják, hogy biztos" - zárta szavait Pálinkás József.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere úgy fogalmazott: elengedhetetlen, hogy Magyarország a gazdasága fejlesztéséhez a tudományba fektessen, hiszen a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak nélkül az ország leszakadásra van ítélve.

Rámutatott arra, hogy a tudományos életet egyetlen kormány sem irányíthatja önkéntesen, közmegegyezésre, hosszú távú koncepciókra és keretekre van szükség a kutatások és az oktatás terén.

Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora a kutató egyetemek hálózatának kiépítése mellett érvelt, s fontosnak nevezte, hogy ezeket a címeket az egyetemek ne kaphassák meg ígéretek alapján, csakis eredmények nyomán.

A hétfői megnyitó ünnepségen tudományos elismerések mellett átadták az Észak-alföldi Innovációs Díjakat, amelyeket a régió olyan vállalkozásai kapnak, amelyek kutatásaikkal és fejlesztéseikkel nagyban hozzájárultak a régiós és a nemzetgazdasági innovációhoz.

A magyar tudomány ünnepének november 30-ig tartó programja keretében Debrecenben hétfőn konferenciasorozat kezdődik, amely az őssejtkutatás témájával indul, majd pénteken fiatal kutatók előadásaival zárul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását