2024. április 29. - Péter

Mulandóság és halhatatlanság a könyvtárban

Mulandóság és halhatatlanság címmel indít előadássorozatot a világirodalmi klasszikusok fordításának és újrafordításának kérdéseiről az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Magyar Műfordító Egyesület október 27-től.
2009. október 24. szombat 15:22 - HírExtra
Az intézménynek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Metafora-estek keretében elinduló sorozat kéthavonta, kedd esténként várja majd az érdeklődőket a könyvtár Molnár utcai épületébe.

A meghívott előadók a klasszikus világirodalmi művek újrafordításának témáját járják körül. "A változó nyelv és ízlés, az újabb és újabb fordítói iskolák diktálta újrafordítások csodálatos módon nem összezavarják, inkább gazdagítják az eredeti műről alkotott képünket" - ismertette a rendezvény koncepcióját az OIK közleménye.

A sorozat első vendége Géher István költő, műfordító, irodalomtörténész lesz, aki Shakespeare drámáinak újrafordításáról tart előadást a könyvtár kiállítótermében Új és még újabb változatok - A magyar Shakespeare-fordítás múltja és jelene címmel október 27-én.

Géher István az ELTE BTK Anglisztikai Tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője, az egyik legismertebb hazai Shakespeare-kutató. Műfordítói szemináriumai legendássá váltak, a mai fiatal és középnemzedék költői, fordítói közül számosan tekintik mesterüknek. A professzor a 2003-ban alakult Magyar Műfordító Egyesület elnöke.

Az előadássorozat következő állomására december 8-án kerül sor, ekkor Nádasdy Ádám beszél a hallgatóságnak Dante Isteni színjátékának újrafordításáról. A költőként, nyelvészként és műfordítóként egyaránt ismert előadó jelenleg is a firenzei poéta főművének új magyar változatán dolgozik.

Az irodalom és a műfordítás iránt érdeklődők a könyvtár honlapján (www.oik.hu) tájékozódhatnak részletesen a programokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását