2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jön Kertész Imre új könyve

Kertész Imre Nobel-díjas író 80. születésnapjára, november 9-re jelenik meg először legújabb könyve, A végső kocsma egy részlete a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat különszámában.
2009. október 19. hétfő 14:26 - HírExtra
Kőbányai János, a folyóirat és a kiadó vezetője az MTI-nek elmondta: A végső kocsma című kötetben a főhős, vagyis az író egyes szám harmadik személyben a halálról meditál.

A folyóiratban többen köszöntik majd Kertész Imrét 80. születésnapján, köztük Heller Ágnes akadémikus, Dalos György író, és interjú olvasható Kertész Imrével. Kertész elmélkedése Szomory Dezső (1869-1944) drámáiról is a periodikában lesz, Molnár Gál Péter pedig a Szomory-drámákat elemzi és először jelenik meg Szomory eddig kiadatlan drámája, a Magdus című.

A Nobel-díjas író ünnepélyes akadémiai taggá avatására Kertész Imre Négy töredék címmel egy kötetben lát napvilágot Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus négy tanulmánya a Nobel-díjas író munkásságáról - közölte Kőbányai János. Az írások különböző időkben keletkeztek.

A kötet előszavában Heller Ágnes azt fogalmazta meg, hogy amikor Kertészt olvas, saját világára ismer benne, ezért amikor először vette kézbe a Sorstalanságot, nem "csak" mint regényként kezelte. Ifjúkorukban mindketten Thomas Mannt olvasták és Richard Wagner zenéjét hallgatták. Heller Ágnes - ahogy írja - örömmel olvasta, hogy "Kertész manapság lelkesen hallgatja Ligeti operáját és kedveli Wilson operarendezését, ahogyan magam is... Az én világomról beszél... Ő az igazi tanú".

A kötetben helyet kapott Kertész Imre Holokauszt, mint kultúra című esszéjének értékelése, a K. dossziéról, Kertész önéletrajzi könyvéről írt elemzése, amelyben a Nobel-díjas író életét foglalja össze a holokauszt-trauma fényében, valamint Heller Ágnes gyönyörű értékelést fűzött A végső kocsma című regényrészlethez - jegyezte meg Kőbányai János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását