2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni

Csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni a monoki polgármester által kezdeményezett szociális kártyáról - válaszolta Szabó Máté ombudsman az Újkorcsoport nyílt levelére, amelyben az országgyűlési biztos véleményét kérték az ügyben.
2009. október 16. péntek 12:57 - HírExtra
Az Újkorcsoport szeptemberben nyílt levelet juttatott el Szabó Mátéhoz, ebben azt javasolták, hogy az ombudsman kezdeményezzen szakmai vitát a szociális kártya tervezett bevezetéséről.

Kaderják Dániel, a jórészt fiatalokból álló, független, önszerveződő mozgalom elnöke akkor azt mondta: szeretnék felhívni Szabó Máté figyelmét arra, hogy a monoki polgármester által javasolt szociális kártya bevezetése alkotmányellenes, továbbá megbélyegzi a rászoruló embereket.

Utaltak arra is, hogy egy önkormányzati rendelet nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal. Véleményük szerint a monoki rendelet szemben áll a jelenlegi szociális törvénnyel, továbbá az önkormányzat olyan területen is szabályozna, amely nem tartozik a hatáskörébe. A Szepessy Zsolt polgármester nevéhez köthető kártya bevezetése a romaellenes társadalmi közhangulat fokozására is alkalmas - közölték.

Szabó Máté MTI-hez pénteken eljuttatott válaszában kifejtette: a hivatal munkatársai a levél nyomán megkeresték az érintett önkormányzat jegyzőjét, aki arról tájékoztatta őket, hogy előkészületek ugyan már történtek, de a szociális kártya bevezetésével kapcsolatban végleges döntés még nem született. Jelenleg tehát nincs olyan tartalmú rendeleti szabályozás Monok községben, amely a rendszeres szociális segély vagy más segélyek, juttatások igénybevételét kizárólagosan vagy akár alternatív módon, szociális kártya útján tenné lehetővé - indokolta álláspontját az ombudsman.

A biztos - mint azt a válaszlevelében kiemelte - csupán sajtóhírekre, nyilatkozatokra alapozva, konkrét önkormányzati intézkedés, rendeleti szabályozás hiányában nem lát jogi lehetőséget a vizsgálat lefolytatására és szakmai megállapítások megfogalmazására.

Kitért arra is, hogy egy adott szabályozás bevezetésének indokoltsága, a kapcsolódó gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatásvizsgálatok elvégzése minden esetben a jogalkotásra jogosult szervek feladata és számon kérhető kötelezettsége.
Szabó Máté ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az állam által nyújtott segélyek felhasználási lehetőségének korlátozása elvi szinten több fontos alapjogi dilemmát vet fel, például a segélyezettek önrendelkezési jogának korlátozásával kapcsolatosan. Éppen ezért az ombudsmani hivatal folyamatosan nyomon követi a szociális kártya bevezetésével kapcsolatos fejleményeket, és ha a szabályozást elfogadják, akkor a konkrét normaszöveg ismeretében - panasz alapján vagy hivatalból, alapjogi visszásság gyanúja esetén - megfontolja a vizsgálat elrendelésének lehetőségét.

A biztos - a korábbi ombudsmanokhoz hasonlóan - kiemelt feladatának tekinti a szociális segélyezési rendszerben előforduló alkotmányos anomáliák felderítését és orvoslását, és külön figyelmet fordít a korlátozott igényérvényesítési képességgel rendelkező rászorulók alapvető jogainak érvényesülésére - olvasható Szabó Máté levelében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását