2024. április 19. - Emma

Horváth Ágnes nyilatkozott

Az egyénnek is felelősséget kell vállalnia saját egészségéért, az állam senki helyett nem tud elmenni a szűrővizsgálatokra - mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön Budapesten a Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzési stratégiái című konferenc
2007. november 22. csütörtök 14:45 - Hírextra
Horváth Ágnes kiemelte: az egészségpolitika fontos része a betegségek megelőzése és az egészségre nevelés, ezért is neveztek ki miniszteri biztost ezen feladatok összehangolására.
Ugyanakkor hozzátette, hogy "mi tehetünk arról mennyit mozgunk, mi tehetünk arról mennyit eszünk, mi tehetünk arról milyen életmódot választunk".

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint "egyfajta államszocialista beidegződés" az, hogy az emberek ugyan nem foglakoznak a kockázatokkal (dohányzás, elhízás, alkoholfogyasztás, magas vérnyomás), de ha ezek következtében megbetegszenek, akkor gyógyulásukat az államtól, a közösségtől várják el. Hozzátette: a majdan megalakuló egészségbiztosítási pénztárak érdekeltek lesznek a prevencióban.

A dohányzásról - mint első számú kockázati tényezőről - szólva azt mondta, a nemzetközi felmérések nem igazolták azt, hogy csökkent volna a vendéglátóhelyek forgalma amiatt, hogy ezen helyeken betiltották a dohányzást. (A kormány elképzelései szerint 2010-től tervezi bevezetni, hogy tilos lesz dohányozni a zárt nyilvános helyeken, így színházi büfékben, mozikban, sörözőkben, éttermekben.)
Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az adatokat ismertetve elmondta, évente 70 ezren halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly kezelése a GDP 1 százalékát is kiteheti, illetve a közvetlen egészségügyi kiadások 6 százalékát is felemésztheti. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy csoportos terápiával könnyebb életmódot változtatni és megszabadulni a káros szenvedélyektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását