2024. április 26. - Ervin

Mubarak: A magyarokra vár az egyiptomi gazdaság

A magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok új korszakához érkeztünk szerdán, az ITD Hungary által szervezett üzleti fórum után. A ˝magari˝ már most az igényesség szinonimája Észak-Afrikában, innentől a többi csak az üzleti közösségeken múlik...
2009. október 15. csütörtök 17:59 - Tatai Gábor
A több mint nyolc évtizedre visszatekintő diplomáciai kapcsolatok történetében először, három napon keresztül Budapesten vendégeskedett az egyiptomi államfő. Muhammad Hosni Mubarak, és a kairói kormány magas szintű küldöttsége szerdán az ITD Hungary befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség üzleti fórumán vett részt a Four Seasons Hotelben, melytől a magyar és az egyiptomi felek is a két ország közötti gazdasági kapcsolatok új korszakának nyitányát várják.



„A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés új korszaka”

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke a fórum mottójára hivatkozva, megnyitóbeszédében a gazdasági válságból való kilábalás határon túli lehetőségeinek fontosságát ecsetelte. Sólyom szerint a kihívásokkal teli időkben a világ országainak különösen nyitottnak kell lenniük a külföldre irányuló üzleti befektetések és gazdasági együttműködések irányában, sem hogy az izoláció és a visszavonulás zsákutcáját válasszák. Sólyom a már évek óta viruló egyiptomi-magyar gazdasági kapcsolatoktól azt várja, hogy az éves kereskedelemi összérték néhány éven belül eléri az ötmillió dolláros szintet.

Magyar küldöttségek látogatnak Egyiptomba a hónap végén
Kedden az egyiptomi befektetésekért felelős miniszter, Mahmud Mohieddin egy Budapesttől 120 kilométerre lévő mezőgazdasági üzemet látogatott meg. „A látogatás eredménye az a konkrétum is, hogy mi egy hasonló üzemet, gazdaságot szeretnénk létrehozni Egyiptomban, sőt egyet Felső-Egyiptomban, egyet pedig a tengerhez közel” – mondta el a miniszter a fórum utáni sajtótájékoztatón a magyar és az egyiptomi média képviselőinek. „A mostani megbeszélések eredményeként magyar küldöttség fog e-hónap negyedik hetében október 25 és 27 között Egyiptomba látogatni, hogy a részleteket ott tovább tárgyaljuk” – mondta el Mohieddin, aki a vakcinák és védőoltásokat kitevő befektetési lehetőségek tekintetében még hozzátette: „Elmondhatom önöknek, hogy ma reggel beszéltem Hatem el Gabaly-vel, a mi egészségügyi miniszterünkkel és abban maradtunk, hogy szintén e hónap végén, 27-28 tájt magyar szakemberek fogják a vakcina együttműködést lehetőségeit megtárgyalni, itt elsősorban a H1N1 és a H5N1-es betegségek, a sertés- illetve a madárinfluenza elleni védelemre szolgáló vakcinákról van szó”.

Az együttműködés jelen fázisára zömében a magyar export jellemző, melyet Sólyom értelmezésében a „dicsőséges múlt” is arra sarkall, hogy fokozottabban használja ki az egyiptomi piacban rejlő lehetőségeket. Egyiptom Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere az észak-afrikai és közel-keleti régiókban, a magyar partner megítélése egyértelműen pozitív a fogadó országban. Sólyom arra is kitért, hogy hazánk, mint az Európai Unió tagja, vonzó lehetőségeket rejt magában az egyiptomi befektetők részére is, az összesen 280 millió dolláros kétoldalú kereskedelmi forgalom ellenére, az ITD Hungary adatai szerint az egyiptomi-magyar befektetési kapcsolatok egyelőre szerények.



Az üzleti közösségeken van a sor

Hazánk és Egyiptom kölcsönösen jó államközi kapcsolatokat ápol, az ITD Hungary szerint az alapvető egyezményes keretek a gazdaság tekintetében, már az Európai Uniós tagságból fakadó követelményekhez igazítottak. Mubarak elnök a fórumon tartott beszédében a megjelent magyar és egyiptomi üzletembereket a személyes támogatásáról biztosította a jövő együttműködéseinek érdekében. Az egyiptomi államfő a ’90-es évek elején jelentkező új szükségletekre való reagálásban hasonló sikertörténeteket lát Egyiptom és Magyarország esetében. Mindkét ország zökkenőmentesen tudott becsatlakozni a világgazdasági körforgásba és mindkettő elérte, hogy olyan környezetet teremtsen, ami az élénk határon túli kereskedelmet és befektetéseket támogatja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását