2024. május 7. - Gizella

Egy szász lesz az új román elnök?

Kedden 254-176 arányban a román parlament megszavazta az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt, a Boc-kormánynak távoznia kell. A jelenleg legesélyesebb utódnak Nagyszeben polgármestere, az RNDF egykor állandó tagja tűnik.
2009. október 14. szerda 12:39 - Tatai Gábor
Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány miatt bukott meg tegnap a román kormány. Az ország törvényhozói 254-176 arányban váltották le a jelenlegi vezetést, miután többségük úgy gondolta, Emil Boc-nak távoznia kell, amiért a három évnyi folyamatos növekedés után recesszióba zuhanó román gazdaságot képtelen volt visszarántani a tönk széléről. Az 1989. utáni Románia történetében ez az első eset, hogy az ellenzék kezdeményezésére eresztik szélnek a kormányt.

A románok is büntetnek

Elpusztított gazdaság
Románia a gazdasági válság következtében 17.1 milliárd dolláros IMF hitelt igényelt, melyre az országnak nagy szüksége volt, hogy továbbra is folyósíthassa a nyugdíjakat és a fizetéseket. A munkanélküliségi mutatók egy év leforgása alatt 4-ről 7 százalékra ugrottak, az előrejelzések szerint az ország gazdaságának idén 8 százalékos visszaeséssel kell számolnia, azután hogy a megelőző három éven keresztül ugyan ekkora növekedést produkált. Calin Popescu Tariceanu, NLP-s törvényhozó korábban azt állította, hogy a koalíciós kormány sikeresen elpusztította az ország gazdaságát, tönkretette a nemzeti valutát, blokkolta a befektetéseket, megemelte az adókat, és még így sincs elég pénz fizetésekre és nyugdíjra. Az IMF soron következő bukaresti látogatása novemberre esedékes…
Tegnap Emil Boc - jelenleg még - miniszterelnök azzal vigasztalta a már csomagolni kész kormányát, hogy „csatát vesztettünk, de nem háborút” – írja a romániai SevenTimes hírportál. Saját értelmezése szerint, a törvényhozók többsége azért szavazott ellene, mert az általa meghirdetett nyugdíjreformok a saját öregkori forrásaikat is veszélyeztetik. Ezzel szemben az ellenzék méltó büntetésről beszél, a sorozatosan elhibázott gazdaságpolitikai döntések miatt.

November 22-én elnöki választások lesznek Romániában, mely során a jelenlegi államelnök, Traian Basescu második elnöki ciklusért szeretne indulni. A romániai Demokrata-Liberális Párt feje Boc információink szerint nagyon közel áll Basescu-hoz, így az ellenzék most teljes mellbedobással munkálkodik azon is, hogy Basescu november 22-i esélyein is nagyot horpasszon. Boc kormánya korlátozott hatalommal még hivatalban maradhat, egészen addig, amíg Basescu ki nem jelöli az új kormányfőt, akinek 10 napja lesz kabinetet alakítani.

A bizalmatlansági indítványt még a múlt héten nyújtotta be közösen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és a Nemzeti Liberális Párt (NLP), miután a koalíciós kormány a szociáldemokraták kilépésével tovább gyengült. A szocdemek azért döntöttek a kilépés mellett, mert tíz nappal ezelőtt a kormány kirúgta az egyik kabinet miniszterüket. A keddi nap délelőttjén a kormány még komoly reményeket táplált, hogy az ellenzék nem tudja majd megszerezni az indítvány elfogadásához szükséges 236 szavazatot, noha az RMDSZ-ben már senki nem bizakodhatott, miután Markó Béla bejelentette, hogy az RMDSZ-es honatyák egységesen fogják megszavazni az indítványt, mint ahogy azt kedden meg is tették.

Meg is van az új miniszterelnök?

A kedd óta leggyakrabban keringő nevek közül jelenleg Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere tűnik az egyik legesélyesebbnek. Johannis független képviselő, személyét jelenleg a szociáldemokraták, és a nemzeti liberálisok is támogatják – jelentették be szerdán. Romániai sajtóértesüléseink szerint Johannis az RMDSZ-t is maga mögött tudhatja, a végleges döntés a szerdai közös tanácskozáson fog megszületni az ellenzéki pártok, és a nagyszebeni polgármester között.

Johannis elsődleges feladata lenne, hogy a közelgő novemberi választásokig stabil, nyugodt politikai légkört teremtsen. A feltételezett jelölt jelenleg 50 éves, és állandó tagja volt a romániai német kisebbség pártjának, az RNDF-nek. Nagyszeben polgármesterének először 2000-ben választották meg, majd kétszer egyhuzamban sikeresen indult újra a posztért. A város az ő vezetése alatt jelentős népszerűségre tett szert az Európai Unióban, miután 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa címet nyert Luxemburg mellett.
Forrás: HírExtra / SevenTimes.ro
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Stipe
2009. október 14. 12:51
Klaus Johannis ERDÉLYI SZÁSZ, nem pedig sváb! Nagy különbség!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását