2024. május 6. - Ivett, Frida

Szorosabb együttműködés a V4-ek és egyiptom között?

Egyiptom és a Visegrádi Négyek (V4) kapcsolatainak megerősítését javasolta szerdán Budapesten az egyiptomi külügyminiszter magyar kollégájának.
2009. október 14. szerda 12:22 - HírExtra
Ahmed Abul Geit Balázs Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta: Egyiptom szeretne megfigyelői státuszt kapni a V4-csoportban. Geit szerint ezzel Egyiptom kaput nyithatna a V4-országoknak az afrikai és az arab világ felé.

Balázs Péter a felvetéssel kapcsolatban közölte: a V4-csoport soros elnökeként Magyarország továbbítani fogja a javaslatot Csehország, Lengyelország és Szlovákia felé a csoport következő találkozóján, és majd közösen döntenek. Hozzátette, hogy maga a felvetés a V4-együttműködés fontosságát és nemzetközi befolyását jelzi, és ebből a szempontból mindenképp üdvözli az ötletet.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, és szorgalmazta a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok megerősítését, további bővítését.

Balázs Péter tájékoztatta egyiptomi kollégáját a Nyugat-Balkán integrációja érdekében tett magyar erőfeszítésekről. A találkozón külön kitért arra, hogy novemberen végén Budapesten Bosznia-konferenciát rendeznek, ami Egyiptom érdeklődésére is számot tarthat.

A két ország diplomáciai vezetői szót váltottak a közel-keleti válságról, az afganisztáni háborúról és az iráni kérdésről is. Kérdésre válaszolva Balázs Péter kifejtette, hogy Magyarország a nemzeti diplomáciai csatornák mellett a NATO és az Európai Unió keretén belül is lépéseket tesz a közel-keleti béke és stabilitás megteremtése érdekében. Megjegyezte: Magyarország egyetért azzal, hogy az amerikai kormányzat a kétállami megoldást szorgalmazza az izraeli-palesztin válság megoldására.

Ahmed Abul Geit sikeresnek és eredményesnek nevezte a Külügyminisztériumban folytatott tárgyalását. Arra az egyiptomi újságírói kérdésre, hogy Kairó mennyiben támaszkodhat Magyarország barátságára a közel-keleti béke előmozdításában, Geit kijelentette: Egyiptom összességében elégedett a magyar állásponttal a Közel-Kelet kérdésében. Budapest szerinte fontos szerepet játszik az európai uniós ügyekben, és Magyarország fontosságát tovább növeli, hogy 2011 első félévében az EU soros elnökségét fogja betölteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását