2024. május 6. - Ivett, Frida

Gázán bukhat az izraeli-török barátság

Évtizedek óta példátlan az a feszültség, ami a Törökország és Izrael közti viszonyt jellemzi. A vasárnap óta tartó diplomáciai krízis egy háromoldalú stratégiai együttműködés felrúgásával kezdődött, a héten pedig éles szóváltással folytatódott.
2009. október 14. szerda 17:49 - Tatai Gábor
Vasárnap óta egyre összetettebbé válik az Izrael és Törökország közötti diplomáciai krízis, miután a törökök hivatalosan is bejelentették, hogy elmarad az ország egyik legnagyobb légibázisán tervezett nemzetközi hadgyakorlat, mivel Izrael kirekesztése miatt több NATO-tagország is visszamondta a részvételt.

Feszült hangulat

˝Technikai ok˝
A szövetséges tagországok közül Olaszország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok az Izrael kirekesztése ellen való tiltakozásul bejelentették, hogy az ő pilótáik sem fognak megjelenni az anatóliai Konya városához közeli légitámaszponton. A török katonai vezetés a múlt héten lepte meg az Izraeli Véderőt (IDF) a hírrel, hogy az ország felségjelzésével ellátott harci gépek nem szívesen látott vendégek a török légtérben. Ankara már korábban is bejelentette, hogy előreláthatólag csúszni fog a NATO-légigyakorlat időpontja, ám kizárólag technikai, és nem politikai okokból kifolyólag.
Izrael az elmúlt héten a török külügyminisztériumnál érdeklődött, miért nem látják szívesen egy eddig szövetséges arab országnak tartott katonai rendezvényen, ám Ankara kitérőleges indoklással technikai problémákra hivatkozott. A maga nemében legjobb barátnak számító Törökország és Izrael között idén tél óta fagyos a viszony a törökök botrányos diplomáciai manővere után a NATO-nak újra kell értékelnie a régió erőviszonyait, mert egyik legnagyobb szövetségesének átrendeződni látszanak a politikai vektorai.

A török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu egészen vasárnapig habozott egyenes választ adni, ám ekkor már egyenesen a CNN-nek nyilatkozta, hogy Izrael kizárása a gyakorlatról egyedül a zsidó állam év elején zajló gázai hadműveleteknek köszönhető, és annak, ahogy Jeruzsálem a gázai palesztinokkal történteket kezeli. „A jelen szituációban természetesen kritikával kívánunk élni” – mondta Davutoglu a CNN-nek, miután kikötötte, hogy amint a Gázával kapcsolatos kérdések megoldódnak, az „új légkört fog teremteni a török-izraeli kapcsolatokon belül”. A bejelentést követően az Izraeli Külügyminisztérium vésztárgyalásra gyűlt össze Yossi Gal külügyi főigazgató kérésére – írja a Ha’aretz izraeli napilap.

Davutoglu véget vetett a stratégiai együttműködésnek?

A válságtanácskozás homlokterében az az aggodalom állt, hogy a több mint egy évtizedre visszatekintő török-izraeli stratégiai együttműködés egyoldalú érdekké vált, mióta a török kormány Recep Tayyip Erdogan vezetése alatt nem tanúsít különösebb figyelmet az ilyen kapcsolatok ügyében. Egyes vezető izraeli tisztségviselők szerint a stratégiai együttműködésnek a vasárnapi bejelentés egyszerűen véget vetett, és az izraeli kormánynak fontolóra kell vennie a diplomáciai megtorlás lehetőségeit. Mások véleménye szerint a jelenlegi helyzet még menthető, amennyiben a krízisre gyorsan reagálva egyetértést lehet kialakítani Ankarával a huszonhárom napos gázai krízissel kapcsolatos kérdésekben.

Vezető izraeli külpolitikai képviselők vasárnap még azt nyilatkozták a Ha’aretz-nek, hogy a történtek még a török miniszter Izrael-ellenes retorikájához és a meglévő diplomáciai feszültségekhez képest is szokatlan súlyosságúak, lévén, hogy Törökország most első ízben sértette meg a háromoldalú nemzetközi megállapodást Izrael, az Egyesült Államok és Törökország között. Erdogan Gázával kapcsolatos ellenérzései szolgáltattak okot a török közvetítéssel zajló szíriai-izraeli tárgyalások befagyasztásához is. A török miniszterelnök korábban nagy nyilvánosság előtt vádolta Izraelt népirtással, az előző izraeli kormány fejéről, Ehud Olmert-ről pedig azt mondta, hogy elárulta őt, amikor zöld utat adott a gázai Öntött Ólom hadműveletnek. Sajátságos módon ő volt az is, aki az Irán-ellenes nemzetközi szankciók feloldását sürgette, és azt követelte, hogy az ENSZ összpontosítson inkább a zsidó állam nukleáris kapacitására.

Az izraeli reakció

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Tzipi Livni hétfőn azt nyilatkozta a török állami televíziónak Gázával kapcsolatban, hogy a terrorellenes háború nem palesztin-, hanem terrorellenes tett. Mintha csak erre a Kadimás kijelentésre válaszolna, Erdogan a török Vallás Tanács előtt a következő kijelentést tette: „Nemzetközi színtereken olyan erőfeszítések kerültek nyilvánosságra, melyekkel az iszlámot lehet vádolni az iszlám terrorizmusért." A török külügyminisztérium hivatalos közleményben szólította fel Izraelt, hogy tartsák tiszteletben a „józan ész” szabályait a két ország közötti feszültséggel kapcsolatos nyilatkozataikban.

Néhány hét múlva elnöki csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben. Ahogy az az izraeli fél tudomására jutott, a meghívott török külügyminiszter, Davotoglu a látogatást egy rögtönzött gázai körúttal kívánja egybekötni, s a török elnök a készülő médiaszenzációt meglovagolva Izrael látványos elmarasztalására és besározására készül. Kedden Izrael egy egyszerű, közérthető üzenetben vett revánsot a történtek miatt, melyet a következőképpen lehetne összefoglalni: "Ha Gázába készülsz, ne gyere ide." Minden jel arra vall, hogy a Hámász nem fog a törökökkel együtt fesztiválozni, legalábbis nem az izraeli határ felől.
Forrás: HírExtra/Ha'aretz
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. október 15. 00:10
Azért a törököknek nem mertek olyan hányaveti módon válaszolgatni, ahogy a kődobáló szerencsétleneknek szoktak. Pedig ha jobban megnéznénk kinek van a régióban komoly nukleális potenciálja, a zsidrákokétól még Európa is elfehéredne!!!!!!
galamb tamás
2009. október 15. 00:07
Na harcos magyar politikusaink, azonnal határolódjatok el az igazságtól!!! És hívjátok meg az izraeli légierőt Magyar Országra hadgyakorlatra! Aztán itt is maradhatnának a választások korrektségét biztosítani!
De most komolyan, pont itt volt az ideje hogy valaki a szemükbe mondja, mi is az amit csinálnak ezek a szerencsétlen izraelita legnemesebb emberkék!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását