2024. április 28. - Valéria

Van, aki óva int: "Helyén kell kezelni az U20-as csapat sikerét!"

„Helyén kell kezelni a sikert, nem a felnőtt válogatott játszik elődöntőt a világbajnokságon, hanem egy utánpótlás csapat” – mondta a HírExtrának a Mágus, azaz Verebes József. Céltalan fanyalgás vagy reális helyzetértékelés?
2009. október 13. kedd 11:59 - Gedei Szilárd
Nem hiszem, hogy kulisszatitkot árulnék el azzal, hogy bevallom: nem lelombozó, U20-as csaptunk fantasztikus sikerein is fanyalgó-fröcsögő cikket szerettem volna kikerekíteni az elmúlt évtizedek legjelentősebb magyar futballsikerei közepette ezen az esős napon. Azzal a céllal tárcsáztam Verebes József, a szakmai körökben csak Mágusként ismert szakember számát, hogy tegyen eleget a HírExtra kérésének, s őszintén, mintegy improvizatív jelleggel mondja el nekünk a véleményét U20-as csaptunk világbajnoki meneteléséről (gondolják, hogy bárkit hívtam volna, bármelyik keményvonalas megmondó embert a magyar futball szűköcske berkeiből, nem csupa derűlátó, optimistán értékelő válaszra számítottam volna?).



Magyarország-Ghána (kedd, 16:30)
U20-as világbajnoki elődöntő, Kairó
(A másik elődöntőben Brazília Costa Rica csapatával találkozik)
Hanem aztán jött a Mágus, s első hangjaival, mintegy felütésként elbánt az olvasók igényével, akik – tegyük hozzá, joggal – nyilván csupa szívderítően optimista cikket szeretnének olvasni az Egervári Sándor vezette „kisnagyválogatott” óriási sikereiről.

A Mágus ugyanis azzal kezdett portálunknak: ő bizony nem lepődött meg Koman Vladimirék teljesítményén, ugyanakkor fenntartásokkal fogadja sikerüket.

Puff neki, ebből meg hogy lesz ujjongó, a srácok elképesztő sikereit ünneplő, pozitív kicsengésű cikk?

Miután Verebes folytatta mondandóját, már látni lehetett, hogy sehogy…

„Helyén kell kezelni a dolgot. Nem a nagycsapat került be a világbajnokságon a legjobb négy közé, hanem egy utánpótlás csapat. Tudom, hogy nekünk, magyaroknak ezen a szinten sem volt nagyon sikerélményünk, így mindenképpen értékelni kell az eredményeiket” – folytatta a HírExtrának a magyar felnőtt válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki azt is hozzátette, hogy szerinte már az is nagy dolog lenne, ha két olyan tehetséges játékos feltűnne, aki majd később a nagyválogatottban is megállja a helyét.

Szerinte ugyanis nem a világbajnoki cím megszerzése a fő célja ennek a tornának, hanem a lehetőség, melyet minden pályára kerülő játékosunk megkap a jövőjére nézve.

Túlzottan is pesszimista hozzáállás lenne ez egy sokak által teljesen kiürült, kiégett öregnek tartott magyar futballszakembertől? Vagy épp ellenkezőleg, végre találtunk egy józan, realitásokban gondolkodó edzőt, aki az egész országot lázban tartó őrület közepette is képes objektíven, visszafogottan elemezni az egyébként valóban bizakodásra okot adó helyzetet?

Talán a Mágus további gondolatai közelebb vezetnek a megoldáshoz.

„Az akadémiák most már évek óta nagyon jól dolgoznak, így mondhatjuk, hogy igen, várható volt egy olyan generáció feltűnése, mely talán képes lehet a nagy előrelépésre. De még most sem biztos, hogy ez az a korosztály– ezekkel a szavakkal folytatta ugyanis a HírExtrának adott elemzését Verebes.

A Mágus egyébként egyetlen dologra nem vállalkozott: a csapat teljesítményét illetően nem volt hajlandó semmilyen következtetést levonni. Mint mondja, egykori gárdáinál is csak akkor tette ezt meg, amikor végére értek feladataiknak.

Nem mondta végül ki, ő bizony a döntőbe, sőt a dobogó legtetejére várja Gulácsi Péteréket.

Pont ez a lényeg.

Higgyék el, a Mágus-féle emberek sírnak a legjobban a magyar srácok elképesztő győzelmei után.

Csak még nekik is furcsa, hogy ezúttal örömkönnyek jönnek...

Fotók: fifa.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását