2024. április 29. - Péter

Szépüljünk, épüljünk gyümölcslével

Itt az ősz és lassan ideje felkészíteni az immunrendszerünket a téli megpróbáltatásokra, amiben nagy segítségünkre lehet a fitnesz guruk szerint is, egy adag fincsi gyümölcslé.
2009. október 11. vasárnap 17:39 - Zelenij Linda
Évszaktól függetlenül napi folyadék szükségletünk 1,5-2 liter körül mozog. Ez a mennyiség fizikai terhelés, sportolás, kánikula, láz stb. hatására elérheti akár a napi 2,5-4 litert is. A táplálkozás során felvett folyadék mennyisége nagyjából 8 deciliter, a többi folyadékot alkoholmentes italokkal fedezhetjük. E célra a legalkalmasabb a jó minőségű ivóvíz, a szénsavas és/vagy mentes ásványvizek, a világosra főzött, citromos zöld és fekete tea, a gyümölcsteák, a frissen facsart gyümölcsök levek, továbbá a kereskedelmi forgalomban kapható szűrt vagy rostos, 100 százalékos gyümölcslevek.

Béres Alexandra korábban már kifejtette, hogy a gyümölcslevekkel nem árt vigyázni: "Ugyanúgy gyümölcs van benne, sőt még több is, mintha megennénk egy gyümölcsöt, ezért a kalória bevitel miatt kell odafigyelnünk rá. A teák jók, és a diétás üdítők."

Viszont a megfelelő vízfogyasztásról gondoskodni kell, ami ugye napi szinten nagyjából két litert jelent.



"Ez a legtöbb embernek sok. Hozzá kell szoktatnunk magunkat. Fontos, mert a tápanyagokat szállítja a szervezetben, így az anyagcserét gyorsítja, és a zsír lebontásában is fontos szerepe van. El is tömít bennünket, úgyhogy sokszor, amikor éhesek vagyunk, elég, ha iszunk valamit, mert csak szomjasak voltunk."

Meggylé
A meggy csodája abban rejlik, hogy segít megőrizni a fogak és a szemek épségét, serkenti az agyműködését. Emellett gátolja a vér hemoglobin szintjének az ingadozását. Betegségek megelőzésében is segít, például csökkenti a különféle onkológiai problémák kialakulását.

Narancslé
A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelőnyösebbnek legalábbis a kiújuló vesekövek megelőzésében. A narancslé és a limonádé hatásában megfigyelt különbség például a gyümölcslevek citrát vegyületeinek eltérő összetételének tudható be: míg a narancs- és a grapefruitlében a citrát káliumionok kíséretében van jelen, addig a limonádéban vagy az áfonyalében hidrogénionokkal együtt, citromsav formájában található meg.
A narancslé emellett rugalmassá teszi a hajszálereket és gyulladásgátló hatással is bír.

Schobert Norbi szerint annyi narancs az egész Földön nem terem, amennyiből elvileg gyümölcslét készítenek. A híres fitneszguru éppen ezért nem javasolja, hogy a 100 százalékosként hirdetett gyümölcslevekkel oltsuk a szomjunkat. Elmondása szerint a szervezet folyadékveszteségét natúr, esetleg ízesített ásványvízzel tanácsos pótolni. A reggeli frissen facsart narancslé azonban csodákra képes.

Almalé
Paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
Azt, hogy mit nevezünk zöldségnek, és mit gyümölcsnek, a valós botanikai hovatartozáson kívül a kulturális közeg is befolyásolja. Mert míg például egy zöldségesnél garantáltan a zöldségek között érdemes keresnünk a paradicsomot, az a diák, aki növénytanvizsgán zöldségnek nevezi azt, nem számíthat túl jó jegyre.

Definíció szerint gyümölcsnek nevezik a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait.

Botanikailag zöldségnek hívják a növény ehető részeit, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).
A paradicsom, uborka, cukkíni, avokádó, a paprikafélék, hüvelyesek és tökfélék a fent leírt definíciók alapján botanikailag gyümölcsnek tekintendők, hiszen ezek mindegyike érett magház.

Szigorúan alkalmazva a fenti szabályt, az eper és az ananász nem gyümölcs, viszont nem is zöldség, mivel mindkét termés több virágrészből tevődik össze.
forrás: geographic.hu
Egy brit kutatócsoport tanulmánya szerint a naponta almalevet fogyasztó gyerekek védettebbek az asztma kialakulásával szemben, mint azok, akik csak ritkán isznak ebből a gyümölcsléből. A banán szintén jótékony ebből a szempontból, bár az eredmények szerint gyengébb hatású, mint az almalé.

A rendszeres almaevőknél nem lehetett hasonló eredményt kimutatni, ezzel szemben a napi egy banánt és a havonta kevesebb, mint egy banánt fogyasztó gyerekek összehasonlításában kimutatható volt a déligyümölcs egészségmegőrző szerepe.

Egy másik, szintén nemrég napvilágot látott egyetemi tanulmány szerzői ezzel párhuzamosan arra a megállapításra jutottak, hogy azok az állapotos nők, akik terhességük alatt sok almát esznek, védettséget adnak születő gyermekeiknek az asztma ellen.

Emellett a máj, a hugyhólyag és a vese megbetegedései ellen is véd. Mivel rendszeres fogyasztása elősegíti a vese működését és a szervezet méregtelenítését, ezzel megkönnyítve a máj és a húgyhólyag munkáját.

Feketeáfonyalé
A feketeáfonya egyik legnagyobb segítség a diabétesz elleni harc során, emellett gátolja az ínygyulladást, és segíti a vese mikroflórájának egészséges működését. P-vitamin tartalma megkönnyíti a C-vitamin felszívódását. Illetve a nők nagy barátja is, mivel elősegíti a problémás bőr tisztulását és gátolja a rácok kialakulását, valamint az erek megerősítésével garantálja a visszér mentes, szép lábakat.

Paradicsomlé
Paradicsom pakolás
Hetente egyszer helyezz az arcodra vékonyan szelt paradicsom karikákat, majd hagyd a levét beszívódni a bőrödbe. 10-15 perc elteltével vedd le a szeleteket és egy másik felszelt paradicsom húsával körkörös mozdulatokkal dörzsölt át bőrödet. Végezetül langyos vízzel alaposan mosd meg az arcodat. Igazi csodákra képes!
Az igazi jolly joker a paradicsom, például javítja az emésztést és segít a gyomorbántalmak leküzdésében. Emellett kiváló hurutos és légúti megbetegedésekre, vértisztító, valamint enyhíti az ízületi bántalmakat. Jótékonyan hat a zsíros bőrre, pakolás formájában gyógyítja a gyulladt sebeket. A benne található likopin - ami a zöldség színét adja – helyreállítja a bőr Ph - értékét és lassítja az öregedés folyamatát.

Szőlőlé
Az antioxidáns hatása mellett rengeteg vitamint is tartalmaz, többek között a B-vitamin csoport tagjait. Ez a vitamincsoport felelős a bőr, a haj és a körmök szépségért, valamint működteti a memóriát. Ám emellett csökkenti a koleszterin szintet, segít legyőzni különféle fertőzéseket –pl. herpesz - és a mellrákot, és védi a szív és érrendszert valamint az ízületeket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását