Szépüljünk, épüljünk gyümölcslével

Itt az ősz és lassan ideje felkészíteni az immunrendszerünket a téli megpróbáltatásokra, amiben nagy segítségünkre lehet a fitnesz guruk szerint is, egy adag fincsi gyümölcslé.

Évszaktól függetlenül napi folyadék szükségletünk 1,5-2 liter körül mozog. Ez a mennyiség fizikai terhelés, sportolás, kánikula, láz stb. hatására elérheti akár a napi 2,5-4 litert is. A táplálkozás során felvett folyadék mennyisége nagyjából 8 deciliter, a többi folyadékot alkoholmentes italokkal fedezhetjük. E célra a legalkalmasabb a jó minőségű ivóvíz, a szénsavas és/vagy mentes ásványvizek, a világosra főzött, citromos zöld és fekete tea, a gyümölcsteák, a frissen facsart gyümölcsök levek, továbbá a kereskedelmi forgalomban kapható szűrt vagy rostos, 100 százalékos gyümölcslevek.

Béres Alexandra korábban már kifejtette, hogy a gyümölcslevekkel nem árt vigyázni: "Ugyanúgy gyümölcs van benne, sőt még több is, mintha megennénk egy gyümölcsöt, ezért a kalória bevitel miatt kell odafigyelnünk rá. A teák jók, és a diétás üdítők."

Viszont a megfelelő vízfogyasztásról gondoskodni kell, ami ugye napi szinten nagyjából két litert jelent.



"Ez a legtöbb embernek sok. Hozzá kell szoktatnunk magunkat. Fontos, mert a tápanyagokat szállítja a szervezetben, így az anyagcserét gyorsítja, és a zsír lebontásában is fontos szerepe van. El is tömít bennünket, úgyhogy sokszor, amikor éhesek vagyunk, elég, ha iszunk valamit, mert csak szomjasak voltunk."

Meggylé
A meggy csodája abban rejlik, hogy segít megőrizni a fogak és a szemek épségét, serkenti az agyműködését. Emellett gátolja a vér hemoglobin szintjének az ingadozását. Betegségek megelőzésében is segít, például csökkenti a különféle onkológiai problémák kialakulását.

Narancslé
A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelőnyösebbnek legalábbis a kiújuló vesekövek megelőzésében. A narancslé és a limonádé hatásában megfigyelt különbség például a gyümölcslevek citrát vegyületeinek eltérő összetételének tudható be: míg a narancs- és a grapefruitlében a citrát káliumionok kíséretében van jelen, addig a limonádéban vagy az áfonyalében hidrogénionokkal együtt, citromsav formájában található meg.
A narancslé emellett rugalmassá teszi a hajszálereket és gyulladásgátló hatással is bír.

Schobert Norbi szerint annyi narancs az egész Földön nem terem, amennyiből elvileg gyümölcslét készítenek. A híres fitneszguru éppen ezért nem javasolja, hogy a 100 százalékosként hirdetett gyümölcslevekkel oltsuk a szomjunkat. Elmondása szerint a szervezet folyadékveszteségét natúr, esetleg ízesített ásványvízzel tanácsos pótolni. A reggeli frissen facsart narancslé azonban csodákra képes.

Almalé
Paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
Azt, hogy mit nevezünk zöldségnek, és mit gyümölcsnek, a valós botanikai hovatartozáson kívül a kulturális közeg is befolyásolja. Mert míg például egy zöldségesnél garantáltan a zöldségek között érdemes keresnünk a paradicsomot, az a diák, aki növénytanvizsgán zöldségnek nevezi azt, nem számíthat túl jó jegyre.

Definíció szerint gyümölcsnek nevezik a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait.

Botanikailag zöldségnek hívják a növény ehető részeit, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).
A paradicsom, uborka, cukkíni, avokádó, a paprikafélék, hüvelyesek és tökfélék a fent leírt definíciók alapján botanikailag gyümölcsnek tekintendők, hiszen ezek mindegyike érett magház.

Szigorúan alkalmazva a fenti szabályt, az eper és az ananász nem gyümölcs, viszont nem is zöldség, mivel mindkét termés több virágrészből tevődik össze.
forrás: geographic.hu
Egy brit kutatócsoport tanulmánya szerint a naponta almalevet fogyasztó gyerekek védettebbek az asztma kialakulásával szemben, mint azok, akik csak ritkán isznak ebből a gyümölcsléből. A banán szintén jótékony ebből a szempontból, bár az eredmények szerint gyengébb hatású, mint az almalé.

A rendszeres almaevőknél nem lehetett hasonló eredményt kimutatni, ezzel szemben a napi egy banánt és a havonta kevesebb, mint egy banánt fogyasztó gyerekek összehasonlításában kimutatható volt a déligyümölcs egészségmegőrző szerepe.

Egy másik, szintén nemrég napvilágot látott egyetemi tanulmány szerzői ezzel párhuzamosan arra a megállapításra jutottak, hogy azok az állapotos nők, akik terhességük alatt sok almát esznek, védettséget adnak születő gyermekeiknek az asztma ellen.

Emellett a máj, a hugyhólyag és a vese megbetegedései ellen is véd. Mivel rendszeres fogyasztása elősegíti a vese működését és a szervezet méregtelenítését, ezzel megkönnyítve a máj és a húgyhólyag munkáját.

Feketeáfonyalé
A feketeáfonya egyik legnagyobb segítség a diabétesz elleni harc során, emellett gátolja az ínygyulladást, és segíti a vese mikroflórájának egészséges működését. P-vitamin tartalma megkönnyíti a C-vitamin felszívódását. Illetve a nők nagy barátja is, mivel elősegíti a problémás bőr tisztulását és gátolja a rácok kialakulását, valamint az erek megerősítésével garantálja a visszér mentes, szép lábakat.

Paradicsomlé
Paradicsom pakolás
Hetente egyszer helyezz az arcodra vékonyan szelt paradicsom karikákat, majd hagyd a levét beszívódni a bőrödbe. 10-15 perc elteltével vedd le a szeleteket és egy másik felszelt paradicsom húsával körkörös mozdulatokkal dörzsölt át bőrödet. Végezetül langyos vízzel alaposan mosd meg az arcodat. Igazi csodákra képes!
Az igazi jolly joker a paradicsom, például javítja az emésztést és segít a gyomorbántalmak leküzdésében. Emellett kiváló hurutos és légúti megbetegedésekre, vértisztító, valamint enyhíti az ízületi bántalmakat. Jótékonyan hat a zsíros bőrre, pakolás formájában gyógyítja a gyulladt sebeket. A benne található likopin - ami a zöldség színét adja – helyreállítja a bőr Ph - értékét és lassítja az öregedés folyamatát.

Szőlőlé
Az antioxidáns hatása mellett rengeteg vitamint is tartalmaz, többek között a B-vitamin csoport tagjait. Ez a vitamincsoport felelős a bőr, a haj és a körmök szépségért, valamint működteti a memóriát. Ám emellett csökkenti a koleszterin szintet, segít legyőzni különféle fertőzéseket –pl. herpesz - és a mellrákot, és védi a szív és érrendszert valamint az ízületeket.