2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elárverezik a trafalgari csata zászlaját

Egy fiókban őrizték a trafalgari csata egyetlen még mai is létező zászlaját, amit most árverésre bocsátanak; eladási ára elérheti akár a 15 ezer fontot (közel 4,4 millió forint) is.
2009. október 11. vasárnap 23:11 - HírExtra
A brit zászló 1805-ben a spanyol partoknál Napóleon seregeit legyőző Nelson admirális egyik hajóján, a HMS Spartiate-en lengett.

Az összecsapás után az 540 tagú legénység odaajándékozta James Clephan hadnagynak, akit az emberei nagyra becsültek. Clephan 1840-ben vonult vissza kapitányként, és élete hátralévő éveiben, 83 éves korában bekövetkezett haláláig Edinburgh-ban élt - olvasható a BBC honlapján (www.news.bbc.com).

A zászlót a hadnagy egyik Ausztráliában élő leszármazottja bocsátja árverésre, aki eddig egy fiókban őrizte a történelmi értékű tárgyat. Az emléktárgy 2,2 méter széles és 3,52 méter hosszú, 31 darabból varrták össze a legénység tagjai. Számos "harci sérülés" van rajta: lövések okozta lyukak, lövedékszilánktól eredő hasadások és egyéb, a csatával összefüggő sérülések.

A becses Union Jacket, amely az egyik legemblematikusabb emléktárgy a csatával kapcsolatban, október 21-én, a trafalgari csata napján árverezik el Londonban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását