2024. május 14. - Bonifác

2 millió dollár pillangókért

Ismét rekordáron kelt el egy Damien Hirst alkotás, ezúttal a hongkongi Seul Auction árverésén csütörtökön.
2009. október 8. csütörtök 10:10 - HírExtra
Egy valódi lepkék ezreiből álló, ablakot formáló kompozícióról van szó, sötétkék vászon alapon.

A brit művész Pillangó című festményéért - ismert sorozatának egy darabjáért - 17,22 millió hongkongi dollárt (hozzávetőleg 400 millió forintot) fizettek. Ázsiában még nem adtak ennyit Hirst képéért, érthető tehát, hogy a mű hongkongi modern és kortárs művészeti aukcó sztárja volt.

Az alkotó Nyugalom című képéért májusban 13,37 millió hongkongi dollárért fizettek.
Hirst egyik emlékezetes alkotása az az emberi koponya, amelyet 50 millió fontot érő platinával és gyémántokkal vert ki. Egy másik nagy visszhangot keltett műve egy formaldehidben tartósított zebra, amely tavaly szeptemberben került kalapács alá, és 1,1 millió fontot (mintegy 319 millió forintot) fizettek érte Londonban. A Sotheby’s akkori két árverésén ugyanakkor összességében 218 alkotásának elárverezéséből - világrekordot döntve - 111,57 millió font ütötte a markát.

Az 1965-ös születésű Damien Hirst a világ egyik legismertebb és üzletileg legsikeresebb művésze. Hírnevét még az 1990-es évek elején alapozta meg, formaldehidben műalkotásként konzervált állatok maradványaival. 1992-ben így nyilatkozott: „ha a művészet az életről szól, és az emberek pénzt adnak érte, tehát áruvá válik, de mégis sikerül művészetnek maradnia, azt nagyon izgalmasnak tartom.” Sokan bírálják amiatt, hogy egy “hadseregnyi” asszisztens dolgozik a keze alá.

Az idén júliusban arról jelent meg hír, hogy a 44 éves Damien Hirst elutasította a brit művészeti élet legnagyobb presztízsű intézménye, a Royal Academy felkínált tagságát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását