2024. június 16. - Jusztin

Minőségi árverés

Sikerült kvalitásos anyagot összeállítania jövő vasárnapi árverésére a Virág Judit Galériának; a kínálat a 19-20. századi magyar festészet köréből, az újonnan listába vett kortárs művekből és Zsolnay-kerámiákból áll.
2009. október 10. szombat 20:01 - HírExtra
Ezúttal ugyan nincsenek szenzációt ígérő darabok, de a 157 tétel harmada 1 millió forint fölé van árazva, ezen belül 18 tétel haladja meg az 5 milliót és 3 alkalommal 10 millió fölött indulhat a licit.

A legtöbbet, 12 millió forintot két festmény mellé rendeltek. Az egyik, az 1922-es velencei biennálét megjárt Vadászat, Vaszary János dekoratív, szecessziós-szimbolista vászna, amelyet 1926 óta nem láthatott a közönség. A másik egy Batthyány Gyula-remekmű, a mozgalmasan színes Isztambul. Batthyánytól egy másik, hasonló art deco vásznat is kínálnak 5 millió forintért, az 1940 körül festett Karavánt. Réth Alfréd 1925-ös kubisztikus, Párizsi fűszerkereskedés című olajképe 10 millió forintos kikiáltási árat kapott.

Három képet is 8,5 millió forinttól lehet licitálni. Fényes Adolf Nyári verőfény című, a nagyformátumú felületeket szürke árnyékokkal foltokra bontó festménye mellett ugyanennyiről indul Aba-Novák Vilmos Műlovarnők/Cirkusz című, 1934 körüli temperája, valamint Szőnyi István érett korszakának egyik színpompás zebegényi tájképe.

Szőnyi idilli, Család című vászna 7 millió forintról licitálható. A művész további, zebegényi részletet ábrázoló festménye 2,4 milliót ér, míg egy varázslatos kis tempera 200 ezer forintról indul.

Mattis Teutsch János két művét is eladásra kínálja a galéria: egy korai, 1917-es Tájkép kék folyóval című 8 milliós alkotást, valamint az absztrakt felé közelítő, expresszív színhatású Lélekvirágot 6 millió forintos kezdő árral.

Figyelemre méltó kép Lotz Károly allegorikus, érzéki, alakos Zene című vászna, Ziffer Sándor ragyogóan színes nagybányai tájképe, Márffy Ödön mediterrán tája, 7 és 7,5 milliós kezdéssel.
Kiemelkedik még a kínálatból Kmetty János kék korsós csendélete és Czigány Dezső Cézanne-i hatást éreztető virágcsendélete; mindkettő 6 millió forintról indul. Bizonyára felkelti a gyűjtők érdeklődését Molnár C. Pál aktja, az Itáliai Madonna és Rippl-Rónai József Zorka-sorozatának egyik legszebb portréja, amelyet a kép hátoldalán olvasható szöveg szerint a mester születésnapi emlékként ajándékozott "Kis Zorkának", kedvelt modelljének.
A kortársak közül sok millióért cserélnek gazdát Csernus Tibor festményei, most a papírlemezre olajjal festett Gyárvárosra lehet licitálni 5,5 millió forinttól. Rajta kívül Váli Dezső, El Kazovszkij, Kokas Ignác, Nyári István képei mellé is milliókat rendeltek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását