2024. április 28. - Valéria

Vitték az autó orrdíszeket, mintha muszáj volna

Jól ment a Polgár Galéria kétnapos, csütörtöki és pénteki árverése. Nem volt hiány érdeklődőkben, a teremben lévőknek sok vételi megbízással, telefonos sőt még az internetes licittel is fel kellett venniük a versenyt. Több tétel leütési árán ez meg is látszott, igaz, ezek az alacsonyabb, néhány százezres kategóriából kerültek ki. A milliókról indított darabok megmaradtak kikiáltási áruknál, legfeljebb egy-két licitlépcsővel léptek feljebb.
2009. október 9. péntek 22:04 - HírExtra
Az első napon másfélszáz festményt és kisplasztikát, továbbá ötven bútor és szőnyeg tételt vittek kalapács alá. A legtöbbet, 5 millió forintot, a firenzei Simone Pignoni alkotásáért, a Kiűzetés a Paradicsomból című, 1650-60 körüli évekre datált méretes vásznáért, adták.

Rippl-Rónai József gyönyörű pasztelljéért, a Darvas Lili az öltözőjében című 1927-es kartonért 3,8 millió forinton, kikiáltási áron, koppant a kalapács .

Mind a két Koszta József festményt elvitték. Az Annuskáról, kedvelt modelljéről festett portré 1,9 millióról 2 millióra, egy virágcsendélet pedig 2 millióról 2,2 millióra kúszott. Csók István önarcképéért megadták az 1,1 millió forintot.

Egy osztrák szobrász carrarai márvány Ferenc József brüsztje 380 ezer forintról indult, és mivel sokan szerették volna megszerezni, 1,1 millió forintnál ütötték le. A plasztikák ezen kívül is, jelentős licitemelkedéssel keltek el. Jól járt, aki 650 ezer forintért megszerezte a világhírű román szobrász, Constantin Brancusi ismert alkotását, egy art deco női fejet. (Brancusi a nemzetközi piac egyik legmagasabbra értékelt művésze, a télen egy Christie's árverésen 29,2 millió eurót adtak egy fából készült portréjáért.) Ugyancsak 650 ezerért vitte el egy gyűjtő az Archipenko jelzésű balerina bronzszobrot.

A második nap szenzációjának egy autó-memorablia (autó orrdíszek, hűtődíszek, autójelvények) gyűjtemény elárverezése ígérkezett.

Nálunk ilyen tárgyakat még nem kínáltak, s a témának hazai gyűjtői sincsenek - mondta el az MTI-nek Polgár Árpád. De külföldről sokan felfigyeltek a különleges magyar tulajdonú kollekcióra, s jelezték vételi szándékukat, hiszen a nemzetközi ár töredékéért válogathattak.

Volt is verseny a legjobb darabokért, az ezüstből, üvegből, krómozott, különféle figurákért. Robert, a mozgó, porcelán fejű, londoni rendőrfigurás orrdíszért 60 ezer forintról 320 ezer forintig folyt a verseny, végül egy angol gyűjtő szerezte meg. Frederich Bazin tervezte 1919-ben a luxusautók királyának tartott Hispano-Suiza orrdíszét, egy kecses gólya figurát, amelyet most 190 ezer forintért vittek el. Két hírhedt, 1936-ból és 40-ből való horogkeresztes náci orrdísznek (Swastika) is felment az ára, egészen 130, illetve 230 ezer forintra. Az egykori Királyi Magyar Autóklub jelvénye, címerrel, koronával 44 ezer forintot ért meg valakinek. Az angol ezüst Rolls-Royce szárnyas alakja 110 ezerre, egy 1925-ös ördög orrdísz 120 ezer forintra tornázta magát. A 2-8 ezerről induló darabokért is folyt a licitverseny, így ezeket is néhány ezer forinttal drágábban ütötték le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását