2024. április 28. - Valéria

Olimpia: Obama is gratulált a braziloknak

Barack Obama amerikai elnök pénteken Washingtonból gratulált Brazíliának ahhoz, hogy Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os olimpiai játékok rendezésének jogát.
2009. október 3. szombat 08:50 - HírExtra
Obama - aki nem sokkal azután nyilatkozott, hogy repülőgépével hazaérkezett Koppenhágából, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) üléséről - elmondta, telefonon gratulált Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnöknek a győzelemhez.

Chicago kudarca kapcsán megjegyezte: a sportban az az egyik legértékesebb dolog, hogy az ember úgy is részt vehet egy nagyszerű játékban, ha nem szerez győzelmet.
Az amerikai elnök arról is szólt: nincs kétsége afelől, hogy Chicago a lehető legerősebb pályázatot készítette el. Azt mondta, büszke a város vezetőire és a sok ezer önkéntesre, akik szívvel-lélekkel részt vettek a pályázat elkészítésében.

A washingtoni Fehér Ház korábban csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem Chicago nyerte el az olimpia megrendezésének jogát, egyben közölte: az amerikai pályázat sikertelensége nem Barack Obama elnök lobbizásának elutasítását jelenti. David Axelrod, Obama elnök főtanácsadója azt mondta: Obama személyes megjelenése a NOB ülésén a dániai Koppenhágában "nem volt elég ahhoz, hogy legyőzzék a teremben jelen levő politikát", és egyéb tényezőket, amelyek szerinte Chicago ellenében hatottak.

Chicagót tartotta sok megfigyelő a legesélyesebbnek a 2016-os nyári ötkarikás játékok megrendezésére, főleg azután, hogy a külföldön is népszerű Obama - első amerikai elnökként - feleségével részt vett a NOB ülésén.

Amerikai elemzők szerint Obama koppenhágai kudarca kedvezőtlen hatást gyakorolhat elnöki működésére. Az ellenzéki kritikusok eddig is sokat bírálták, mondván, hogy inkább híresség, mint államférfi, többet beszél, mint cselekszik és túl sok mindent akar egyszerre megoldani.

Az ezt erősíteni látszó dániai villámlátogatás pedig visszavetheti azokat az erőfeszítéseit, amelyek például az egészségügy reformjára, a klímavédelemre vagy az Amerika által folytatott háborúk lezárására irányulnak. Ha más téren is kudarcot vallanak kezdeményezései, a rosszul elsült dániai útra később jelképes kudarcként fognak visszatekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását