2024. április 27. - Zita

Obama első találkozása

Először találkozott Barack Obama amerikai elnök az Afganisztánban szolgáló amerikai és NATO-csapatok főparancsnokával azóta, hogy Stanley McChrystal tábornok komor képet festett a hadi erőfeszítésekről és csapaterősítést kért.
2009. október 2. péntek 20:42 - HírExtra
Obama és McChrystal az amerikai elnök különgépének fedélzetén találkozott pénteken Koppenhágában, mielőtt Obama a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) üléséről visszaindult Washingtonba. Az elnök az ülésen szülővárosát, Chicagót ajánlotta a döntéshozók figyelmébe a 2016-os nyári olimpiai játékok helyszínéül - mint utóbb kiderült, hiába.

McChrystal a múlt hónapban terjesztette be a romló afganisztáni biztonsági helyzetet értékelő jelentését Obamának. A dokumentum az amerikai kormányzat figyelmének előterébe került, a Fehér Ház ugyanis dönteni készül arról, hogy adjon-e több katonát az amerikai közvélemény szemében egyre kevésbé népszerű afganisztáni hadműveletekhez.

McChrystal jelentésében arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok hadi erőfeszítései valószínűleg kudarcot vallanak, ha Washington nem módosítja jelentősen az eddig alkalmazott stratégiát. Amerikai tisztségviselők közlése szerint a tábornok egyúttal további 30-40 ezer katonát és kiképzőt kér.

Az amerikai kormányzat egyelőre megosztott a tekintetben, hogy támogassa a csapaterősítést, vagy más utat válasszon. Várhatóan még legalább több hétbe telik, mire Obama meghozza döntését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását