2024. április 29. - Péter

Közösen szabadítanák ki Polanskit

Lengyelország és Franciaország közösen lépnek föl a Svájcban őrizetbe vett világhírű filmrendező, Roman Polanski szabadon bocsátása érdekében.
2009. szeptember 28. hétfő 10:18 - HírExtra
Radek Sikorski elmondta a PAP lengyel hírügynökségnek, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy közös felhívást intéznek a svájci hatóságokhoz az ügyben, egyszersmind azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek Polanskinak Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől. Az Oscar-díjas filmrendező lengyel-francia kettős állampolgár. Lengyelországban élte le a fiatalkorát, de már évtizedek óta Franciaországban él. Szombat este vették őrizetbe Svájcban egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján.

Polanski azért utazott az alpesi országba, hogy a zürichi filmfesztiválon vasárnap este átvegye a neki odaítélt életműdíjat.

A nemzetközi elfogatóparancs kiadását az Egyesült Államok kezdeményezte egy 1978-as bűntett miatt, amelyben Polanski bűnösnek mondta magát, de az ítélethirdetés előtt elutazott az országból. Több mint 30 éve nem járt ott. Franciaországban telepedett le. Párizsnak nincs kiadatási egyezménye Washingtonnal.

Az Egyesült Államoknak több mint egy hónapja van arra, hogy hivatalosan kérje Svájctól Polanski kiadatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását