2024. április 29. - Péter

Roman Polanski őrizetben

Amerikai elfogatóparancs alapján Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski filmrendezőt szombaton este - jelentették be a zürichi filmfesztivál szervezői vasárnap.
2009. szeptember 27. vasárnap 15:38 - HírExtra
A Franciaországban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy átvegye az életművéért járó díjat vasárnap este. Az Egyesült Államok által még 1978-ban kiadott elfogadóparancs alapján megérkezésekor, a zürichi repülőtéren vették őrizetbe a 76 éves művészt.
Stefan Oberlin, a zürichi rendőrség szóvivője megerősítette, hogy őrizetbe vették Polanskit. Többet azonban nem volt hajlandó mondani, arra hivatkozva, hogy a továbbiakban az igazságügyi minisztériumra tartozik az eset.

Polanskit 1977-ben tartóztatták le Los Angelesben, miután egy 13 éves kislány szülei feljelentést tettek ellene. A vád szerint Jack Nicholson amerikai filmszínész hollywoodi villájában Polanski pezsgőt és kábítószert adott a kislánynak, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező Polanski vádalkut kötött, így bűnösnek vallotta magát kiskorúval folytatott törvénytelen viszony miatt, de azt állította, hogy a kislány szexuális téren tapasztalt volt, és beleegyezett az aktusba.

Polanski másfél hónapot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt. Az ítélethirdetés előtt azonban megszökött az Egyesült Államokból Európába, mert kiderült, hogy hosszú börtönbüntetés várt volna rá.

Polanski azóta is Franciaországban él, és egyszer sem tette be a lábát az Egyesült Államokba. Karriere ennek ellenére töretlenül fejlődött, és megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is A zongorista című, 2002-ben készült filmjéért.

Egykori áldozata, Samantha Geimer még régen megbocsátott Polanskinak nyilvánosan. A kaliforniai igazságszolgáltatás azonban kevésbé könyörületes, így idén májusban ismét és végleg elutasították Polanski kérelmét a 32 évvel ezelőtti ügy lezárására. A Los Angeles-i bíróság a kérelem elutasítása mellett személyes megjelenésre utasította a filmrendezőt.

A zürichi filmfesztivál igazgatósága "mély aggodalmának és szomorúságának" adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s úgy döntött, hogy elhalasztja a díjátadást. A Polanski-műveket felsorakoztató retrospektív vetítés azonban nem marad el, hanem a terveknek megfelelően vasárnap elkezdik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását