2024. május 16. - Mózes, Botond

Pénzlehívásban a legjobbak vagyunk

Magyarország áll a legjobban az uniós források lehívásában a legutóbb felvett 10 tagország közül, Magyarország nyújtotta be a legtöbb nagyprojektet a 2007-2013-as időszakra az unióhoz, és az ország kapta meg a legtöbb engedélyt a fejlesztésekre.
2009. szeptember 23. szerda 21:22 - HírExtra
Mint mondta, a 2007-2013 közötti időszakban az első években sokkal kisebb az uniós források felhasználása és kifizetése, mint majd a későbbiekben lesz. A tendencia jól érzékelhető abban, hogy idén szeptemberig már annyi uniós forrást fizettek ki, mint amennyit az előző két évben összesen.

Az ország most mintegy 500 milliárd forint lehívásánál tart, 2013-ig pedig körülbelül hétezermilliárd forintra számíthatnak a beruházások. Az uniós források "nagy kifizetési boom"-ja tehát még csak ezután következik - állapította meg.

Az NFÜ szóvivője rámutatott: Magyarországon több mint ötezermilliárd forintnyi pályázat van meghirdetve, ebből majdnem háromezermilliárd forint már meg is van ítélve, azt már megnyerték pályázók. a pénzek azért nincsenek még kifizetve, mert a kivitelezés majd ezután következik, nagyrészt a beruházások részben önrészből finanszírozott megvalósítása után.

Nem szabad a 2007-2013-as időszakot időarányosan tekinteni, ez ahhoz lenne hasonló, ha egy futballmérkőzés kilencven percét nem várnánk meg, hanem harminc perc eredménye után próbálnánk kikövetkeztetni a végeredményt - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az Állami Számvevőszék jelentése is megállapította: jól állunk az összegek lehívásában, a nagyprojektek elfogadásában, noha lehetnének gyorsabbak a kifizetések, és hosszú a döntési folyamat. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy eddig nem részesült az ország ilyen típusú támogatási formában, ezért az ehhez való hozzáférést meg kellett tanulni, és egy külön szervezetrendszert kellett erre létrehozni.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Állami Számvevőszék európai uniós támogatások felhasználásának ellenőrzéséről szóló jelentésére hivatkozva szerdán sajtótájékoztatón Békéscsabán azt mondta: a kormány saját, 2008. évi tervezéséhez képest 43 százalékkal kevesebb uniós forrást tudott kifizetni a pályázóknak.

A politikus hozzátette: ez nem az Európai Unió, nem a pénzt felhasználni akarók, hanem egyetlen egy szereplő, a kormány hibájából történt így.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a 2007 és 2013 között, tehát "a hét év alatt felhasználható pénz alig nyolc százalékát fizette ki a kormány 2007. január elseje és 2009. augusztus vége között".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását