2024. május 7. - Gizella

Egységgel a nyelvtörvény ellen

A szlovák nyelvtörvény ügyében a magyar politikai erőknek egységes álláspontot kell képviselniük minden helyszínen, ennek megbontása ugyanis az ország pozícióit gyengítheti - mondta Kozma József.
2009. szeptember 15. kedd 14:23 - HírExtra
A politikus hangsúlyozta: a nyelvtörvény nem kétoldalú, hanem európai, nemzetközi ügy, hiszen itt a kisebbségek védelmének európai jogi normájáról van szó.

Az is világos, hogy tennivalója - ahogyan azt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa is kifejtette - Szlovákiának van: a szlovák államnak kell ugyanis biztosítania a magyar kisebbséghez tartozók megfelelő nyelvhasználatának feltételeit - közölte Kozma József azután, hogy Knut Vollebaek részt vett a külügyi bizottság ülésén.

Kisebbségi ügyben nem lehet a "ki kit győz le" politikája a gyakorlat, ez ugyanis nagyon távol áll a kisebbségvédelemtől - vélekedett.

Kozma József szólt arról is, hogy Szlovákiában meg kell teremteni a kisebbségek védelméről szóló jogi kereteket, ezek ugyanis jelenleg még nem léteznek.

Kérdésre válaszolva elmondta: a testület keddi ülésén szembesítették Knut Vollebaeket Robert Fico szlovák kormányfő azon kijelentésével, miszerint az EBESZ kisebbségi főbiztosa szerint nem kell semmit módosítani a szlovák nyelvtörvényen. Vollebaek erre úgy reagált - ismertette Kozma József -, hogy ez az ő álláspontjával nem egyezik meg. Az MSZP-s alelnök ugyanakkor hozzátette: mindez egyáltalán nem ingatta meg a főbiztost.

Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én Szécsényben abban állapodtak meg, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében kialakult vitát a főbiztos ajánlásait figyelembe véve rendezik. Knut Vollebaek szerdán Szlovákiában tárgyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását