2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MSZP-nek több forgatókönyve is létezik

Az MSZP irányítói előtt több, a pártvezetés megújításáról szóló forgatókönyv is van, amelyek közül a lehető leghamarabb választaniuk kell - tudta meg az MTI szocialista forrásból kedden.
2010. április 20. kedd 16:50 - HírExtra
Az MTI információi szerint a forgatókönyvekben egy közös pont biztosan van: Lendvai Ildikó pártelnök mindenképpen lemond a választások után, a fő kérdés az, hogy csak ő vagy az egész elnökség távozik-e.

Ennek fényében legalább két lehetőség áll a szocialisták előtt. Az egyik szerint Lendvai Ildikó pártelnök mond le a választások után, és egy június eleji kongresszuson elnököt váltanak, illetve - amellett, hogy értékelik a választási eredményt - döntenek a tisztújítás lehetséges menetrendjéről.

E forgatókönyvnek a lehetséges "folytatása": még az önkormányzati választás előtt kongresszuson módosítják az alapszabályt ahhoz, hogy megújítsák az elnökség szervezeti kereteit, jelenlegi működését; az önkormányzati választás után pedig egy újabb kongresszuson - december végén, január elején - az új keretekre, feladatokra választanak új elnökségi tagokat.
Az MTI úgy tudja, a másik elképzelés úgy szól, hogy nemcsak a pártelnök, hanem az egész elnökség lemond ugyan a választásokat követően, de a júniusi kongresszuson átmeneti időre még felhatalmazást kap ahhoz, hogy levezényelje az alulról jövő teljes tisztújítást, amelynek eredményeként ősszel lenne új vezetése az MSZP-nek.

Az MTI-nek több vezető szocialista politikus azt mondta: lehető leghamarabb kell választani a forgatókönyvek közül, amely mindegyikének megvannak az előnyei, hátrányai.

A lehetőségeket latolgatva úgy fogalmaztak: a jövő év elejére tolódó teljes tisztújítással az elnökség működése is megújulhat, és Mesterházy Attila listavezető pedig viszonylag kevés vitával pártelnökké választható júniusban. Ezzel viszont az is együtt jár, hogy az új pártelnöknek év végén újból meg kell méretnie magát e poszton, és addigra kiderül: az MSZP milyen eredményt ért el az önkormányzati választásokon, illetve hogy miként működik az ellenzéki szerep.
Az őszi teljes tisztújításról szóló elképzelés azt jelentené, hogy a pártelnököt akkor már két évre választhatják meg.

Az MTI úgy tudja, a szocialisták azzal számolnak, hogy olyan menetrendet kell találniuk, amely egyszerre szól az ellenzéki politizálás tartalmáról, az új működéshez szükséges alapszabály-módosításról és a tisztújításról.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy Lendvai Ildikó lemond a második forduló után. A lap szerint a pártvezetés legbefolyásosabb tagjai abban azonos állásponton vannak, hogy a párt egységének megőrzése érdekében a legjobb forgatókönyv, ha a választások második fordulója után "csak" pártelnököt választanak, az önkormányzati választások után pedig megtartják a szükséges, teljes tisztújítást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását