2024. április 27. - Zita

Vikingek Szigethalmon

Ismét megelevenedik Szent István kora Szigethalmon szombaton a viking fesztivál alkalmával. A rendezvényen több 100 korhű ruhába öltözött szereplő tart harci tornát, íjászversenyt és különféle bemutatókat.
2009. szeptember 9. szerda 18:48 - HírExtra
Magyar Attila, a szervező Őskultúra Alapítvány elnöke szerdán elmondta az MTI-nek, hogy az államalapító király 800 fős testőrségét marcona viking harcosok alkották, akik ezáltal részeivé váltak az akkori formálódó magyar világnak. Az ő jelenlétükre utal az a korhű viking hajó, amely a rendezvénynek otthont adó Emese park taván tekinthető meg. A közelben jurta sátrakat állítanak fel, amelyekben eleink laktak. Kézművesek az 1000 évvel ezelőtti mesterségek szerszámaival készítik alkalmi műhelyeikben az akkori használati tárgyakat, verik a kötelet, formálják az agyagedényeket, kovácsolják a fegyvereket.

A gasztronómia jegyében kemencékben az őseink által fogyasztott lepényt sütik, és fűszeres borokat, pálinkát kínálnak majd mellé. Legnagyobb közönségsikere - akárcsak tavaly - várhatóan annak a harci jelenetnek lesz, amelyen egy korabeli csata zajlik majd le kardcsattogással, nyilak röptével, buzogányok forgatásával. A mozgalmas jelenetet hagyományőrző együttesek vitézei mutatják be.

Fáki László, Szigethalom polgármestere a helyszínről kiemelte, hogy egy hajdani laktanya 12 hektáros területéről van szó, amelyet az önkormányzat megkapott az államtól. Európai uniós pályázaton 100 millió forintot nyertek el az Emese park kialakítására, ahol az Őskultúra Alapítvánnyal közösen honfoglaláskori skanzent rendeznek be.

Elkészülte után hetente többször is látványos lovasbemutatókat, bajvívó tornákat tartanak majd ott, ami által Budapest környéke új idegenforgalmi vonzerővel gazdagodhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását